Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Βολές εκ των έσω

Σάλος από τις καταγγελίες του αντιπροέδρου της ΔΟΕ, Μ. Χόντλερ, για δωροδοκίες "αθανάτων"

Σάλο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του αντιπροέδρου της ΔΟΕ, Μαρκ Χόντλερ, ότι έχουν γίνει πολλές απόπειρες δωροδοκίας για την εξαγορά ψήφων των "αθανάτων" έναντι εκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, επιβεβαίωσε χτες την οριστική απόφαση της ΔΟΕ, να επιβάλει "άμεσες και αυστηρές κυρώσεις" σε μέλη της, τα οποία θα αποδειχτεί ότι είχαν συμμετοχή στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ολυμπιακό Κίνημα.

"Θα λάβουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις μετά την έρευνα που θα διεξαγάγει η ειδική επιτροπή και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Γενάρη", δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της ΔΟΕ.

Ο Ελβετός παράγοντας της ΔΟΕ Μ. Χόντλερ, από τους πλέον έμπιστους του Χ. Α. Σάμαρανκ, που ήταν πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης της ΔΟΕ η οποία επέλεξε τις πέντε τελικές φιναλίστ από τις 11 πόλεις που διεκδικούσαν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποκάλυψε ότι υπάρχει μία ομάδα "μάνατζερ", οι οποίοι έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο εργασίας την εξαγορά μελών της ΔΟΕ.

"Υπάρχουν τέσσερις μάνατζερ που βγάζουν χρήματα από αυτή την υπόθεση", είπε χαρακτηριστικά ο Χόντλερ.

Ο Ελβετός επίσημος πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένοι μάνατζερ πλησιάζουν τους παράγοντες των υποψηφίων πόλεων και τους προσφέρουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ψήφων έναντι 500.000 έως 1.000.000 δολαρίων και στη συνέχεια, εφόσον η συγκεκριμένη πόλη αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ζητάνε επιπλέον από 3 έως 5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι καταγγελίες του Χόντλερ, από τις πιο σοβαρές που έχουν γίνει ποτέ από παράγοντα της ΔΟΕ, είδαν το φως της δημοσιότητας μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση της ΔΟΕ ότι ερευνά την πιθανότητα να έγιναν "παράνομες πληρωμές" κατά τη διαδικασία της επιλογής του Σολτ Λέικ Σίτι για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2003.

Σύμφωνα με τον Χόντλερ, εκτός από το Σολτ Λέικ, παλαιότερα η Ατλάντα, το Ναγκάνο και το Σίδνεϊ εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στην ομάδα των μάνατζερ για να εξαγοράσουν πακέτα ψήφων, ιδιαίτερα από τις αφρικανικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που υποχρέωσαν τον πρώην επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, Ροντ Μαγκιού, να παραιτηθεί από τη θέση του, ήταν η στενή του φιλία με την Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου και η κατηγορία ότι "εργαζόταν με αμοιβή" για λογαριασμό της ελληνικής υποψηφιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ