• Μεθοριακές συγκρούσεις χτες στα σύνορα ΝΟ Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας με 30 νεκρούς και 12 τραυματίες
  • Ο Κρίστοφερ Χιλ συνεχίζει τις επαφές και ο Χόλμπρουκ δηλώνει πως θα ξαναπάει στο Βελιγράδι, για να ανανεώσει την "ειρηνευτική" διαδικασία
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. - Σαφή μηνύματα στις ΗΠΑ και σταθερή πίστη στην πολιτική, που ασκεί εδώ και χρόνια εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε το... - 1998-12-15 00:00:00.0"/>
  • Μεθοριακές συγκρούσεις χτες στα σύνορα ΝΟ Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας με 30 νεκρούς και 12 τραυματίες
  • Ο Κρίστοφερ Χιλ συνεχίζει τις επαφές και ο Χόλμπρουκ δηλώνει πως θα ξαναπάει στο Βελιγράδι, για να ανανεώσει την "ειρηνευτική" διαδικασία
  • - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. - Σαφή μηνύματα στις ΗΠΑ και σταθερή πίστη στην πολιτική, που ασκεί εδώ και χρόνια εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε το... - 1998-12-15 00:00:00.0" /> Μιλόσεβιτς: "Επέμβαση" η άφιξη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 15
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
    Μιλόσεβιτς: "Επέμβαση" η άφιξη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο
    • Πιστός και σταθερός στην πολιτική, που ακολουθεί χρόνια, φάνηκε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σε συνέντευξή του στο "Νιούσγουικ" και στην "Ουάσιγκτον Ποστ". Επανέλαβε ότι το Κόσσοβο είναι "εσωτερική υπόθεση της Σερβίας"
    • Μεθοριακές συγκρούσεις χτες στα σύνορα ΝΟ Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας με 30 νεκρούς και 12 τραυματίες
    • Ο Κρίστοφερ Χιλ συνεχίζει τις επαφές και ο Χόλμπρουκ δηλώνει πως θα ξαναπάει στο Βελιγράδι, για να ανανεώσει την "ειρηνευτική" διαδικασία

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

    Σαφή μηνύματα στις ΗΠΑ και σταθερή πίστη στην πολιτική, που ασκεί εδώ και χρόνια εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε το Σαββατοκύριακο σε δημοσιογράφους του ειδησεογραφικού περιοδικού "Νιούσγουικ" και της αμερικανικής εφημερίδας"Ουάσιγκτον Ποστ".

    "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν το τίμημα αυτό είναι να παραιτηθούμε από το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ανέκαθεν αποτέλεσε τμήμα της Σερβίας και, ασφαλώς, θα παραμείνει για πάντα", υπογράμμισε ο Μιλόσεβιτς στη συνέντευξη,επισημαίνοντας πως θα μείνει "πιστός" στο ρόλο του "να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού και της χώρας του, ακόμη και αν αυτό αποτελεί για κάποιον πρόβλημα"...

    Επανέλαβε δε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί "εσωτερική υπόθεση που δεν μπορεί να επιλυθεί, παρά μόνον με μια συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων εθνοτήτων που ζουν στην επαρχία", ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος με "έξωθεν επιβαλλόμενες λύσεις"!

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντις και ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, (κατηγορούμενοι από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου) βρίσκονται στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας.

    Τόνισε μάλιστα ότι το Βελιγράδι θα θεωρούσε "επίθεση" μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας πως είναι "καθήκον του στρατού μας να εμποδίσει τα ξένα στρατεύματα να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας".

    Οσο για το "ειρηνευτικό" σχέδιο του Κρίστοφερ Χιλ στο Κόσσοβο, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος θεωρεί πως "ευνοεί τους Αλβανούς" και παρατήρησε ότι "χρήζει βελτιώσεων".

    Μεθοριακές συγκρούσεις στο Κόσσοβο

    Αναπόφευκτες στάθηκαν οι χτεσινές πεντάωρες συγκρούσεις στη μεθόριο Ν Ο Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας όταν ομάδα αρκετών ενόπλων Αλβανών επιχείρησε να περάσει παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο. Οι σερβικές δυνάμεις τούς απέκρουσαν, σκοτώνοντας 30 και τραυματίζοντας 12 ένοπλους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του σερβικού "Κέντρου Πληροφόρησης" στην Πρίστινα, νωρίς χτες το πρωί (2.00 έως 7.00), μεγάλες ομάδες ενόπλων Αλβανών προσπάθησαν κατ' επανάληψη να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα από την Αλβανία στη Γιουγκοσλαβία, στις περιοχές Γκόροζουπ και Λίκεν, δυτικά της Πρίστινα. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων από τη σύγκρουση.

    Παρόμοιο μεθοριακό επεισόδιο είχε αναφερθεί στις 3 Δεκέμβρη, οπότε Σέρβοι συνοριακοί φρουροί ανέφεραν ότι σκότωσαν οκτώ Αλβανούς, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν όπλα στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η Γιουγκοσλαβία έχει κατ' επανάληψη διαμαρτυρηθεί στην Αλβανία για προηγούμενα περιστατικά στα κοινά τους σύνορα, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν εσκεμμένο σχέδιο, για να δημιουργηθούν προβλήματα στην επισφαλή ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο, όπου από τις αρχές του χρόνου έχασαν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι, ενώ οι πρόσφυγες ξεπερνούν τους 300.000.

    Νέες συναντήσεις Κρίστοφερ Χιλ

    Υπό το βάρος του χτεσινού μεθοριακού επεισοδίου, ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Κόσσοβο, Κρίστοφερ Χιλ, ξανάρχισε τις συνομιλίες του με Κοσσοβάρους Αλβανούς, βολιδοσκοπώντας μέσα, για να τροποποιήσει ή να κάνει αποδεκτό το "ειρηνευτικό" σχέδιο, το οποίο, ως γνωστόν, έχει απορριφθεί και από Σέρβους και Αλβανούς του Κόσσοβου.

    Χτες πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις στην Πρίστινα, ενώ γνωστοποιήθηκε πως ετοιμάζει νέες επαφές με τη σερβική κυβέρνηση στο Βελιγράδι, όπου σχεδιάζει να μεταβεί σήμερα (Τρίτη). Μέχρι νωρίς χτες βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των συναντήσεών του με Αλβανούς Κοσσοβάρους.

    Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία Σέρβων του Κόσσοβου από τη νότια πόλη του Οροβατς έφτασαν στο Ορόχοβατς, για να συναντηθούν με εκπροσώπους της ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ, ώστε να ερευνηθούν οι περιπτώσεις των οικείων τους, των οποίων η τύχη αγνοείται εδώ και πέντε μήνες.

    Ο Χόλμπρουκ θέλει να πάει στο Βελιγράδι...

    Φαίνεται πως ανάμεσα στα άλλα "προτερήματά του" συγκαταλέγεται και η... μετριοφροσύνη. Ο λόγος για τον γνωστό "διπλωματικό" απεσταλμένο της κυβέρνησης Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος δήλωσε χτες πως σκέφτεται να πάει στο Βελιγράδι, για να "αναζωογονήσει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία στο Κοσσυφοπέδιο"!

    "Υπάρχει μια πιθανότητα να επισκεφτώ το Βελιγράδι. Το σκεφτόμαστε", δήλωσε επί λέξει ο Χόλμπρουκ στην τηλεόραση του "Ρόιτερ" στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων επιχειρηματιών.

    Ο Χόλμπρουκ κατάφερε τον Οκτώβρη να πείσει τους Σέρβους ηγέτες στο Βελιγράδι να αποσύρουν μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους από το Βελιγράδι και να δεσμευτούν ότι θα διαπραγματευτούν μια λύση. Χτες, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια "εύθραυστη εκεχειρία, την οποία δεν τηρεί πλήρως καμία πλευρά". Υποστήριξε ακόμη ότι η πρόοδος πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με τις δύο πλευρές (Σέρβους και Αλβανούς) του Κόσσοβου.

    • Σε αυτοκινητικό δυστύχημα σκοτώθηκαν χτες στο Κόσσοβο ο διπλωματικός σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Ζεράρντ Φοβό, και άλλοι δύο υπάλληλοι της πρεσβείας. Το τροχαίο έγινε, όταν το μαύρο "Ρενό" των Γάλλων διπλωματών συγκρούστηκε με λεωφορείο στο Μπεσίντζε, περίπου 10 χλμ. βόρεια της Πρίστινας.

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ