Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα καθυστέρηση παρά τους πανηγυρισμούς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Με επευφημίες, αμερικανικές σημαίες, τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι Παλαιστίνιοι στο αεροδρόμιο της Γάζα τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέπτεται τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Μπιλ Κλίντον, που έφτασε τελικά με το ελικόπτερο "Μαρίν Ουάν", συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Χίλαρι, την κόρη του Τσέλσι, την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, και πολυμελή διπλωματική αντιπροσωπεία, εγκαινίασε εν μέσω πανηγυρισμών, επισήμως, το παλαιστινιακό αεροδρόμιο. Ανάλογη ατμόσφαιρα επικράτησε και κατά την επίσκεψη της Χίλαρι Ρόντμαν Κλίντον στα 8 προσφυγικά στρατόπεδα στην παραλία της Γάζας, όπου είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων και γυναικείων ενώσεων.

Την ίδια ώρα, ο Μπιλ Κλίντον παρευρισκόταν στην πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Σάουα Σέντερ. Παρόντες ήταν τα περισσότερα μέλη του 727μελούς Συμβουλίου, οι οποίοι ψήφισαν με ανάταση χειρός, κατά μεγάλη πλειοψηφία, την κατάργηση των άρθρων του παλαιστινιακού κράτους που αναφέρονται στην καταστροφή του εβραϊκού κράτους και ενέκριναν τη σχετική επιστολή που δεσμεύεται να αποστείλει στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τη "συμφωνία" του Ουάι Πλαντέισον, ο Παλαιστίνιος ηγέτης.Οι Γιάσερ Αραφάτ και Μπιλ Κλίντον έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα στην αίθουσα και εξήραν ο ένας την προσφορά του άλλου στην "ειρηνευτική διαδικασία".

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος απέφυγε να απευθύνει ανοιχτή ομιλία προς τον παλαιστινιακό λαό σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την ισραηλινή οργή, εξήρε την πίστη των Παλαιστινίων στην "ειρήνη" και υπογράμμισε ότι πολλές φορές "η επίτευξη ειρήνης χρειάζεται περισσότερο κουράγιο και δύναμη από τη συνέχιση του πολέμου", επαινώντας τους Παλαιστινίους, επειδή δεν εγκατέλειψαν "την ειρηνευτική διαδικασία σε στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες". Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε να βοηθήσει "με αρκετά εκατομμύρια δολάρια" την παλαιστινιακή κοινωνία και δεσμεύτηκε να στηρίξει κάθε προσπάθεια για μια κοινωνία ελεύθερη και ανεκτική, ενώ σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που "οι Παλαιστίνιοι μπορούν να καθορίσουν τη μοίρα τους". Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε επισταμένα να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

"Ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία θα κλείσει για πάντα το συγκεκριμένο κεφάλαιο", υπογράμμισε, στην ομιλία του, ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, αφού εξήρε τις προσπάθειες του Μπιλ Κλίντον για την ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διαφορές που υπάρχουν ακόμη με το Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζήτησε άμεση άρση της διαδικασίας του εποικισμού της Δυτικής Οχθης και τάχιστη απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και επανέλαβε το στόχο της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.Κατέληξε, δε, υπογραμμίζοντας ότι "οι Παλαιστίνιοι δε θα υποχωρήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και δε θα ανεχτούν καμία βία ούτε προς Ισραηλινούς ούτε προς Παλαιστινίους".

Ικανοποίηση και νέα αιτήματα από Ισραήλ

"Επαρκή και ικανοποιητική" χαρακτήρισε τη διαδικασία ψηφοφορίας κατάργησης των επίμαχων άρθρων από το παλαιστινιακό καταστατικό ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν.Ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού άφησε να εννοηθεί, όπως και αρκετοί ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ότι, αργά χτες βράδυ, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά η πολυσυζητημένη τριμερής συνάντηση κορυφής των Κλίντον - Νετανιάχου - Αραφάτ, στο φυλάκιο του Ερετζ. Παρά τις εξελίξεις αυτές, όμως, δε φαίνεται να αναθερμαίνεται η εφαρμογή της "συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον. Οπως δήλωνε ο Αβίβ Μπουσίνσκι, εκπρόσωπος του Νετανιάχου, το Ισραήλ θα χρειαστεί, τουλάχιστον, 2-3 εβδομάδες για να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη.Επισήμως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε αυτό το χρονικό περιθώριο για να επιβεβαιώσει ότι οι Παλαιστίνιοι θα υλοποιήσουν και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις τους για άμεση παύση των βίαιων διαδηλώσεων, αποκλιμάκωση της έντασης για τους κρατουμένους και συλλογή των όπλων όλων των ισλαμιστών μαχητών. Ανεπισήμως, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζητά χρόνο για να περισώσει τον κλυδωνιζόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του και να παραμείνει στην εξουσία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα ψηφοφορία για διάλυση της Βουλής, εντός της τρέχουσας βδομάδας. Ισραηλινοί πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούσαν ότι ο Νετανιάχου δεν προτίθεται να υλοποιήσει, άμεσα, τη "συμφωνία" του Ουάι Πλαντέισον γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σε μικρό χρονικό διάστημα δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είναι απασχολημένος με τα εσωτερικά προβλήματα της διαδικασίας καθαίρεσής του.

Εντονες αντιδράσεις

Κάθε άλλο παρά πανηγυρική ήταν, χτες, η ατμόσφαιρα στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα στη Συρία, στην Ιορδανία και στο Λίβανο. Παλαιστίνιοι μαχητές και πρόσφυγες έκαψαν ομοιώματα των Νετανιάχου - Αραφάτ - Κλίντον και δήλωναν οργισμένα ότι "η απόφαση του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου εξαλείφει τους Παλαιστινίους και από την ιστορία, όπως έγινε παλαιότερα από τη γεωγραφία", ενώ διατείνονταν ότι καμία "ειρηνευτική διαδικασία" δεν είναι δίκαιη, αφού δε λαμβάνει υπόψη της το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων ανά τον κόσμο.

Οργισμένου ύφους ήταν και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι Παλαιστίνιοι αντιφρονούντες, που συμμετείχαν σε διήμερη διάσκεψη στη Δαμασκό. Οι, περίπου, 300 εκπρόσωποι των παλαιστινιακών αντιπολιτευτικών οργανώσεων υπογράμμισαν ότι "η απάλειψη του άρθρου είναι απάλειψη της παλαιστινιακής ενότητας" και τόνισαν ότι "ο ένοπλος αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την καταστροφή του Ισραήλ συνεχίζεται".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλες διπλωματικές διαβουλεύσεις(1999-07-30 00:00:00.0)
Πιέζει για αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας η Ουάσιγκτον(1999-03-24 00:00:00.0)
Οξύνεται η ένταση(1998-12-11 00:00:00.0)
Ακαρπη, πάλι, η συνάντηση Κλίντον - Νετανιάχου(1998-01-22 00:00:00.0)
Γενική απεργία και τεταμένη ατμόσφαιρα(1997-03-04 00:00:00.0)
Συνάντηση Γ. Αραφάτ με Μπ. Νετανιάχου(1996-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ