ΑΓΚΥΡΑ. -
"Ανασχετική" για το σχέδιο σύστασης αμιγώς κοσμικού χαρακτήρα κυβέρνησης στην Τουρκία ήταν η εξέλιξη που προέκυψε από τη συνάντηση, χθες, του εντολοδόχου πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς Μπουλέντ Ετσεβίτ με την Τανσού Τσιλέρ.
"Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην προσφορά μου αλλά είναι σαφές ότι δεν τη βλέπει ιδιαίτερα θερμά", σχολίασε ο Ετσεβίτ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση.
Οι ηγέτες των κομμάτων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης έχουν "διορία" ως το τέλος του έτους προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση, διαφορετικά ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα είναι αναγκασμένος να διαλύσει τη Βουλή και να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ούτως ή άλλως, πάντως, είτε δηλαδή σχηματιστεί κυβέρνηση από τον Ετσεβίτ είτε όχι, η χώρα έχει βραχύ χρονικό ορίζοντα ως τις εκλογές, που κατά τα όσα είχαν συμφωνήσει το Νοέμβριο ο (υπηρεσιακός πλέον) πρωθυπουργός Γιλμάζ και οι υπόλοιποι, θα πραγματοποιηθούν την 18η Απριλίου 1999.
Ο κυριότερος λόγος που η Τσιλέρ "θέτει εαυτήν εκτός" του σεναρίου της σύστασης κοσμικής κυβέρνησης, κατά τα φαινόμενα, είναι ότι προτείνει "ευρύ συνασπισμό", συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των Ισλαμιστών. Η Χουριέτ έφερε έναν πολύ κοντινό της συνεργάτη να δηλώνει πως "αν έχουμε δημοκρατία, γιατί να μην συμπεριληφθεί το Κόμμα της Αρετής σ' αυτήν (την κυβέρνηση);".
Αλλά ουδείς μπορεί να τρέφει ψευδαισθήσεις ότι οι στρατηγοί θα επιτρέψουν την πλήρωση μιας τέτοιας προοπτικής, καθώς αντιτίθενται σαφώς στο "δις εξαμαρτείν", ήτοι στην επιστροφή των Ισλαμιστών στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Ερμπακάν, εξάλλου, κατέρρευσε ακριβώς λόγω των πιέσεων των στρατηγών και της συναφούς "πρωτοβουλίας" του Προέδρου Ντεμιρέλ πέρσι.
Ετσεβίτ και Τσιλέρ θα συναντηθούν και πάλι μέσα στη βδομάδα.