Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Μανιφέστο" για τις ευρωεκλογές

ΒΟΝΝΗ.-

"Το γοργόν και χάριν έχει". Μάλλον αυτό το ρητό θα πρέπει να κατατρέχει τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, αφού φαίνεται ότι τη στρατηγική που ακολούθησαν κατά τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, αρχίζοντας την "επίθεση" νωρίς, και τους αντάμειψε δεόντως, θέλουν να την εφαρμόσουν και στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Σήμερα λοιπόν οι Σοσιαλδημοκράτες θα εγκρίνουν στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που γίνεται στο Ζααρμπρίκεν,ένα προγραμματικό "Μανιφέστο", τόσο για τις εκλογές, όσο και για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ, αφού και οι περιστάσεις τους ευνοούν, μια και η Γερμανία με την "κοκκινοπράσινη" κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ αναλαμβάνει από 1/1/1999 την προεδρία στην ΕΕ, οπότε γίνεται και πρόγραμμα της γερμανικής προεδρίας. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες αυτού του "Μανιφέστου". Το ΕΥΡΩ και η κοινή φορολογική πολιτική, η διεύρυνση και η ανεργία. Οσον αφορά τον πρώτο άξονα οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι "για να γίνει το ΕΥΡΩ επιτυχία, είναι απαραίτητος ο συντονισμός των χωρών - μελών της ΕΕ στους τομείς της αναπτυξιακής, της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής τους", αναφορά που θεωρείται δείγμα γραφής του προέδρου το κόμματος Οσκαρ Λαφοντέν και θέτει επί τάπητος τις τελευταίες πρωτοβουλίες που ανέλαβε θέτοντας σε αμφισβήτηση το "ταμπού" της ομοφωνίας σε θέματα φορολογικής πολιτικής, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εναρμόνιση των φόρων στην ΕΕ με τη λήψη αποφάσεων διά πλειοψηφίας, προτάσεις που είχαν προκαλέσει τη μήνιν της βρετανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, στο ίδιο πνεύμα βρίσκεται και η σειρά των προϋποθέσεων που τίθενται για τη διεύρυνση της ΕΕ με νέα μέλη, όπου ο περιορισμός των δαπανών και ο στόχος της μείωσης των γερμανικών καθαρών εισφορών ανταποκρίνεται στο "κοινό αίσθημα", ότι η Γερμανία γίνεται "αντικείμενο εκμετάλλευσης" από την ΕΕ.

Πάντως στο επίκεντρο του "Μανιφέστου" βρίσκεται η καταπολέμηση της ανεργίας και η ικανοποίηση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών! Θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους Γερμανούς και καθορίζουν τη στάση τους έναντι της ΕΕ. Εξ ου και η εκτενής αναφορά στην "επιταγή" της "κοινωνικής Ευρώπης" και της "συντονισμένης και οργανωμένης ευρωπαϊκής απάντησης στη μάστιγα της ανεργίας" με το πολυδιαφημισμένο Σύμφωνο Απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ