Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ - ΗΛΠΑΠ
Βδομάδα νέων απεργιακών κινητοποιήσεων

Νέος κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ ανοίγει από την ερχόμενη βδομάδα, με στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες.

Απαρχή γίνεται με τις τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας που κήρυξαν οι σιδηροδρομικοί για μεθαύριο Δευτέρα και την Τρίτη, τις ώρες 3 - 6 π.μ., 12 - 3 μ.μ. και 8 - 11 μ.μ., αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου - "ταφόπλακα" για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΣΕ, που κήρυξε ομόφωνα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), θα κλιμακωθούν από την Τετάρτη, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και την Παρασκευή, 4 Δεκέμβρη.

Οι σιδηροδρομικοί καταγγέλλουν ότι, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο περιορίζεται στα 1.000 χιλιόμετρα, από τα 2.500 χλμ. που είναι σήμερα, οι σιδηροδρομικές δραστηριότητες κατακερματίζονται και οι κερδοφόρες εκχωρούνται σε ιδιώτες. Συνέπεια όλων αυτών, τονίζουν οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών, είναι η κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2005.

Η ΠΟΣ καλεί την κυβέρνηση - έστω και την τελευταία στιγμή - να σεβαστεί την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων και να αποσύρει το νομοσχέδιο - "λαιμητόμο", λαμβάνοντας υπόψη της τις προτάσεις των εργαζομένων και των μαζικών φορέων, που απαιτούν: Εκσυγχρονισμό ολόκληρου του δικτύου, ανάπτυξη νέων γραμμών και επαναλειτουργία όσων έχουν εγκαταλειφθεί, ανανέωση - εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού και ενίσχυση του δημόσιου - κοινωνικού ρόλου του ΟΣΕ.

Στάσεις εργασίας στα τρόλεϊ

Οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), στην τελευταία τους γενική συνέλευση, αποφάσισαν νέες στάσεις εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 6 - 10 π.μ. και την Πέμπτη 11 π.μ. - 4 μ.μ., ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, για να ανατρέψουν στην πράξη την εφαρμογή των αντεργατικών - αναχρονιστικών κανονισμών εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι νέοι κανονισμοί εργασίας, ψηφίστηκε κατ' άρθρο την περασμένη Πέμπτη μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ (αρνήθηκε να ψηφίσει), απέρριψε την αίτηση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναφορικά με διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ