Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικά και τα επόμενα βήματα

Σε μαζικές καταλήψεις των σχολείων προσανατολίζονται μετά τα Χριστούγεννα οι μαθητές. Αποφασισμένοι για κλιμάκωση μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εργαζόμενους

Με μαζικές καταλήψεις των σχολείων προσανατολίζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μετά τις γιορτές οι μαθητές, όπως ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης και τα αιτήματά τους. Οι μαθητές προχωρούν σε νέα συλλαλητήρια στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα στις 9 Δεκέμβρη, ενώ στις 15 Δεκέμβρη θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια των απεργών εργατών μαζί με τους καθηγητές τους.

"Δε θέλουμε, όπως ακούστηκε, έναν υπουργό να έρχεται να πίνει καφέ μαζί μας στο σχολείο. Εμείς θέλουμε έναν υπουργό που να μας συναντά, να έχει ένα γόνιμο διάλογο μαζί μας προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματά μας. Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλάμε για δημόσιες σχέσεις στα σχολεία. Τα σχολεία μας δεν είναι καφενεία". Αυτά τόνισε ο Λεων. Σακκάς,μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και του 15μελούς του 13ου Λυκείου Αθήνας.

Μιλώντας για τη χτεσινή κινητοποίηση, οι μαθητές τη χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. "Δόθηκε μια απάντηση στην κυβέρνηση που συστηματικά δε δέχεται να συζητήσει με τους μαθητές", τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού. Αυτές τις μέρες, προχωρούν σε συνελεύσεις στα σχολεία τους με προσανατολισμό τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος μαζί με το λαό, τους φοιτητές, τους μαθητές", τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, ενώ αναφερόμενος στις εισαγγελικές παρεμβάσεις σχολίασε: "προχωράμε σε ακόμα πιο δυναμικό αγώνα για να απαντήσουμε σ' αυτές τις κινήσεις τρομοκρατίας. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν, όποτε έγινε τέτοια κίνηση, να σταλούν εισαγγελείς στα σχολεία, αυτοί που έχασαν ήταν αυτοί που δημιούργησαν την τρομοκρατία. Ως μαθητές δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα". Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού κατήγγειλαν τα επεισόδια που έγιναν στην προχτεσινή πορεία τονίζοντας ότι ξέρουν ποιοι τα δημιούργησαν.

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας στο οποίο συμμετέχουν 200 σχολεία, τονίστηκε ότι δεν αποκλείεται καμία μορφή αγώνα, την οποία θα αποφασίσει το τοπικό συντονιστικό και οι συνελεύσεις, με πορείες, κλείσιμο δρόμων, πικετοφορίες, προειδοποιητικές καταλήψεις νομαρχιών, υπουργείων κ.ο.κ. με κλιμάκωση μετά τα Χριστούγεννα.

Η Τόνια Ανδρομανέσκου,μέλος του Συντονιστικού Αγώνα και μαθήτρια του 1ου ΤΕΕ Αιγάλεω, κατήγγειλε εκ μέρους του Συντονιστικού τη στάση του υπουργού και τόνισε: "βγαίνει όμως ο υπουργός στα κανάλια και ζητά διάλογο με τα παιδιά, κι ενώ ξέρει ότι θα πάμε στο υπουργείο δεν είναι εκεί. Φαίνεται καθαρά ότι δε θέλει το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και ότι θα προχωρήσει υλοποιώντας αυτά που θέλει, χωρίς να συζητήσει με τους μαθητές και τους καθηγητές. Εμείς όμως θα είμαστε κάθετοι ότι προχωράμε μέχρι να δικαιωθούμε".

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού, διάβασαν το ψήφισμα της πανελλαδικής συνάντησης, στο οποία διαμορφώνονται τα αιτήματα των μαθητών οι οποίοι:

-Ζητούν: Ενα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων, όλα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας). Μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

-Διεκδικούν: Μόρφωση για όλους τους μαθητές, δίχως διακρίσεις, ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν να αποκτήσουμε κριτική σκέψη για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωση των παιδιών χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Να διατεθεί το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ