Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σταματήστε τις διώξεις!

Το όργιο τρομοκρατίας και συνδικαλιστικών διώξεων στον Πειραιά, καταγγέλλει η Επιτροπή

Την επιχείρηση τρομοκρατικών, αντιδημοκρατικών, αστυνομικών και δικαστικών διώξεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Πειραιά, σε βάρος συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων, που συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων.Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει: "Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διαθέτουν την πείρα, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να αντιπαλέψουν τη νέα αντιδημοκρατική επίθεση, υπερασπίζοντας τα αδιαπραγμάτευτα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται πως, στο πλαίσιο του νέου αυταρχικού παροξυσμού, διώκεται συνδικαλιστής ναυτεργάτης, μέλος του ναυτεργατικού σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", γιατί συμμετείχε σε μαζική κινητοποίηση χιλιάδων εργαζομένων του Πειραιά - την περίοδο της απεργίας στην Ιονική Τράπεζα, στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία - οι οποίοι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά και απαίτησαν την απελευθέρωση συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ που εντελώς αναίτια είχαν συλληφθεί.

Ταυτόχρονα, ασκήθηκε δίωξη και ορίστηκε δικάσιμος, με κατηγορούμενους, προέδρους σωματείων, τον τότε γενικό γραμματέα του ΕΚ Πειραιά και άλλους εργαζόμενους, γιατί πρωτοστάτησαν στις ηρωικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις χιλιάδων ανέργων μεταλλεργατών της Ζώνης, τον Οκτώβρη του '95 στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, αν επιμείνουν σ' αυτήν την τακτική και θα πληρώσουν τις συνέπειές της. Ευθύνες επίσης, με ανάλογα γι' αυτούς αποτελέσματα, αναλαμβάνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που με δική τους παρότρυνση στο χώρο των ναυτεργατών, έχει στηθεί βιομηχανία μηνύσεων ενάντια σε συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική αντιπαράθεση".

"Αποδεικνύεται, τονίζεται επίσης, για άλλη μια φορά ότι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΟΝΕ, είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή είτε με τα ρόπαλα είτε με τις δικαστικές διώξεις".

Η επιτροπή υπογραμμίζει στην ανακοίνωση: "Η χρονική περίοδος που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για να επιχειρήσει την ποινικοποίηση της άσκησης συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, δεν είναι καθόλου τυχαία. Μια χρονική περίοδος, που, με την άρση του καμποτάζ, επιχειρούν να οδηγήσουν χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες στη μόνιμη ανεργία και το κοινωνικό περιθώριο. Τώρα που με το νόμο επιχειρούν να ξεθεμελιώσουν συνολικά το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας. Τώρα που επιχειρούν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, θέλοντας να μετατρέψουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε ένα εργατικό γκέτο με μεσαιωνικές συνθήκες δουλιάς για ανασφάλιστους Ελληνες και αλλοδαπούς".

Τέλος, απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών και καλούν τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους να υπερασπίσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και τις ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ