Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΘΕ
"Πώς να τα βγάλω πέρα";

Απλήρωτοι εργαζόμενοι της αναδόχου κοινοπραξίας, έκαναν κατάληψη των γραφείων της υπηρεσίας επίβλεψης του ΥΠΕΧΩΔΕ

Στη συμβολική κατάληψη των γραφείων της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων που επιβλέπει το τμήμα Θηβών του οδικού άξονα Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) προχώρησαν χτες δεκάδες εργαζόμενοι των τεχνικών εταιριών ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ, ΑΒΑΞ, ΕΚΤΕΡ και ΤΕΛΑΜΩΝ,διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών, αλλά και την επανέναρξη των εργασιών.

Οι παραπάνω εταιρίες έχουν συστήσει κοινοπραξία και μέχρι πριν ένα μήνα κατασκεύαζαν το τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, από την Υλίκη ως τον Αγιο Κωνσταντίνο. Ομως, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που - όπως ισχυρίζεται - αντιμετωπίζει η κοινοπραξία, οι 170 περίπου εργαζόμενοι, έχουν μείνει απλήρωτοι για δύο μήνες, ενώ από τις 14 Οκτώβρη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν δυναμικά τα δεδουλευμένα τους από την επιβλέπουσα το έργο υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, καταλαμβάνοντας τα γραφεία της στα Οινόφυτα Βοιωτίας, αφού σύμφωνα με το νόμο στην περίπτωση που ο ανάδοχος του έργου δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, η διευθύνουσα υπηρεσία πληρώνει απευθείας τους εργαζόμενους από τις πιστώσεις του έργου, οι οποίες παρακρατούνται από τον ανάδοχο. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε την περασμένη Παρασκευή μόνο για 10 εργαζόμενους, οι οποίοι έπρεπε να εκτελέσουν κάποιες εργασίες.

Ο υπεύθυνος για την επίβλεψη του έργου Α. Πολλάκης,ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα όμως με καταγγελίες των εργαζομένων, το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, έχει προκαταβάλει τα χρήματα στην κοινοπραξία, με αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση να βρίσκεται εκτεθειμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, μήκους 35 χιλιομέτρων και αξίας 14 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών, "χτυπήθηκε" από την κοινοπραξία στη μισή του τιμή, ενώ τώρα που έχουν σταματήσει οι εργασίες, έχει μετατραπεί σε καρμανιόλα για τους διερχόμενους οδηγούς.

Δραματική όμως είναι η κατάσταση των εργαζομένων. Ο Λ. Ζουμπουρλής όπως μας είπε, οχτώ χρόνια βρίσκεται στο δρόμο. "Από το 1990 που απολύθηκα από τα μεταλλεία Σκαλιστήρη στο Μαντούδι, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα για μεροκάματο. Δύο χρόνια δουλεύω στην ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, αλλά και εδώ άρχισαν τα προβλήματα. Δεν έχω λεφτά ούτε να πληρώσω το νοίκι" θα μας πει.

"Φτώχεια και ταλαιπωρία" θα μας πει ο Σ. Ντζιως και συνεχίζει "είμαι χρεωμένος μέχρι το λαιμό. Πώς να τα βγάλω πέρα;", ενώ ο Γ. Τσάπαλης συμπληρώνει "θα μας κλείσουν φυλακή για τα χρέη μας".

Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ