Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ζητείται τόλμη

Με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ να έχει αποδεχτεί ήδη ό,τι δίνει η κυβέρνηση, συνεδριάζουν σήμερα οι δήμαρχοι της Αττικής. Συνάντηση Αβραμόπουλου - Σημίτη για την επαναβεβαίωση της συνεργασίας τους

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον δήμαρχο Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλο - όπου ανάμεσα στα άλλα πρόκειται να συζητήσουν και για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), προκειμένου να προσδιορίσει τη στάση της στην πρόσφατη οικονομική "κόντρα" με την κυβέρνηση. Να προσδιορίσει δηλαδή αν θα προβεί σε κινητοποιήσεις, όπως όριζε το "τελεσίγραφο" που έστειλε την προηγούμενη βδομάδα προς την κυβέρνηση.

Με το "τελεσίγραφο", η πλειοψηφία των αιρετών του Λεκανοπεδίου ζητούσαν να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ένα μικρό μέρος των οφειλομένων για το 1998, διαφορετικά - έλεγαν - "θα επιβάλουμε υπερβολικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη". Η κυβέρνηση αντέδρασε στην πρόθεση των αιρετών να αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί έτσι επηρεάζεται ο πληθωρισμός και συνακόλουθα η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ.

Πάντως, η σημερινή μέρα αναμένεται να πετάξει τις μάσκες και των δύο πλευρών, της "φιλολαϊκής" κυβέρνησης που ζητά από τους δημάρχους να μην αυξήσουν υπερβολικά τα ανταποδοτικά τέλη και της "διεκδικητικής" ΤΕΔΚΝΑ, που "μετρά" ως οφειλόμενα μόνο 60 δισ. δραχμές και διακηρύσσει ανώδυνα την πρόθεσή της να επιβάλει αυξημένα τέλη. Κι αυτό γιατί - όπως άλλωστε προανήγγειλε ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος, με δηλώσεις του σε απογευματινή εφημερίδα - οι σχετικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, σηματοδοτούν την εκτόνωση της κατάστασης.

Ηδη στην κατεύθυνση αυτή έχει προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου, πως οι δήμοι θα λάβουν 51 δισ. δραχμές σε δύο δόσεις και πως ο ίδιος στηρίζει το αίτημά τους προς το υπουργείο Οικονομικών να τους αποδοθούν επιπλέον τέσσερα δισ. δραχμές για την καταβολή της τρίτης δόσης του 18χίλιαρου. Την ίδια στιγμή, συνδράμει και αυτός ως υπουργός Εσωτερικών στην παρακράτηση θεσμοθετημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων, που από το 1990 μέχρι και σήμερα ανέρχονται στα 1,2 τρισ. δραχμές.

Για το θέμα έκανε χτες δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας. Ο ίδιος προέβαλε την κυβερνητική άποψη ότι τα οφειλόμενα προς την ΤΑ είναι μόνο 51 δισ. και ήδη, είπε, με απόφαση και του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, τα χρήματα δίνονται. Ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε επίσης ότι για το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων αποκλειστική ευθύνη έχουν οι δήμαρχοι, που δεν κάνουν καλή διαχείριση των δημοτικών πόρων. "Ξέχασε" κι αυτός τα παρακρατημένα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ