Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμιά επανάπαυση

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Μαραθώνα

Κοντά στους κατοίκους του Μαραθώνα, που πληγήκανε από τις πλημμύρες της Παρασκευής, βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της ΝΑΣ Νίκος Στεφανίδης που, μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος, επισκέφτηκαν την περιοχή, για να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους πληγέντες. "Πρόκειται για προβλήματα που χρονίζουν και δεν μπορείτε πια να επαναπαυόσαστε σε υποσχέσεις", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προέτρεψε τους κατοίκους να συσπειρωθούν, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πιέσουν για άμεσες λύσεις.

Η εικόνα της καταστροφής που αντίκρισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, δύο μέρες μετά τη θεομηνία της Παρασκευής, μιλούσε μόνη της για το τι είχε προηγηθεί. Ολη η περιοχή του Μαραθώνα ήταν "πνιγμένη" σε τόνους λάσπης. Κατεστραμμένες καλλιέργειες, πεσμένες μάντρες, διαλυμένα θερμοκήπια, αγροτικά μηχανήματα θαμμένα στο χώμα, λίμνες γεμάτες κλαδιά και πέτρες που ελάχιστα θύμιζαν δρόμους, ήταν ό,τι είχε απομείνει.

Ο φόβος των κατοίκων ότι την επόμενη μέρα μπορεί να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση - η ΕΜΥ είχε ήδη προβλέψει το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας - δεν τους επέτρεπε να ησυχάσουν. Η αγανάκτησή τους για τη διαιώνιση του προβλήματος και η οργή τους για την αδιαφορία της κυβέρνησης, κυριάρχησαν στις συζητήσεις τους με τον βουλευτή και το κλιμάκιο του ΚΚΕ. "Μας άφησαν στο έλεος του Θεού. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής έχουν θαφτεί στη λάσπη. Για να καταφέρουμε να ξανακαλλιεργήσουμε αυτά τα χωράφια θα περάσουν μήνες", έλεγαν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, που προσπαθούσαν, κατασκευάζοντας πρόχειρα αναχώματα, να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

"Εχουν καταστραφεί σωλήνες, τρακτέρ, εγκαταστάσεις, αγροτικοί εξοπλισμοί εκατομμυρίων και είναι αμφίβολο, αν θα αποζημιωθούμε ποτέ γι' αυτά, αφού και για τις καταστροφές του '95 δεν πήραμε ούτε δραχμή". Και αυτό γιατί, όπως τόνισε αγανακτισμένος ο Χρήστος Ζέρβας, κάτοικος της περιοχής, "ο ΕΛΓΑ ήθελε να έρθει να δει τα νερά μέσα στα σπίτια. Ποιος νοικοκύρης θα άφηνε την περιουσία του σ' αυτήν την κατάσταση, μέχρι να... αποφασίσουν να έρθουν για εκτίμηση;".

"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένας σύλλογος παθόντων, που θα διεκδικήσει πρώτα απ' όλα να δοθούν οι αποζημιώσεις", υπογράμμισε ο Μπ. Αγγουράκης, ενώ τόνισε παράλληλα ότι πρέπει οι κινητοποιήσεις να είναι δυναμικές. "Τα χρήματα για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων έχουν εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι αρμόδιοι κωλυσιεργούν. Πρέπει εσείς οι κάτοικοι ενωμένοι να πιέσετε το ΥΠΕΧΩΔΕ, το δήμο και τη νομαρχία, για να δοθεί άμεσα λύση. Πρέπει να αναγκάσετε τους αρμόδιους να ασχοληθούν με το πρόβλημά σας", επισήμανε.

"Απειλούνται μέχρι και τα αρχαία μας", καταγγέλλουν λίγο αργότερα αγανακτισμένοι οι κάτοικοι και καλούν τον βουλευτή και το κλιμάκιο του ΚΚΕ να δουν από κοντά την καταστροφή. Η εικόνα ξεπερνάει σε μέγεθος τις περιγραφές. Σε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κτίριο με σπασμένα παράθυρα βρίσκεται το νεκροταφείο Πρωτοελλαδικής Εποχής (2500 π.Χ.), το οποίο είναι καλυμμένο κάτω από λίμνες νερού. Οπως καταγγέλλει ο φύλακας του νεκροταφείου Γ. Μπουκουβάλας, τα νερά μπήκαν στο χώρο του αρχαίου νεκροταφείου, γιατί ο δήμος πρόσφατα μετακίνησε το δρόμο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι - κλείνοντας παράλληλα τον αγωγό υδάτων - μετά από συνεννόηση με έναν κάτοικο, ο οποίος ήθελε να μεταφερθεί ο δρόμος επειδή έκοβε στη μέση το οικόπεδό του!

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην περιοχή του Μαραθώνα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης δήλωσε στον "Ρ": "Επισκεφτήκαμε την περιοχή για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες. Νομίζουμε πως μόνο με κινητοποιήσεις οι κάτοικοι θα μπορέσουν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις και να φροντίσει να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρονίζουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ