Τελικά η πρόληψη της τοξικοεξάρτησης αντιμετωπίζεται με μεγάλα λόγια, κατασκευασμένες ευαισθησίες και ιλουστρασιόν ενημερωτικά φυλλάδια; Το πρόβλημα των ναρκωτικών, που αποτελεί το σύγχρονο Καιάδα για τη νεολαία σήμερα, μπορεί να επιλυθεί μόνο με συναυλίες, επετείους, παγκόσμιες ημέρες και φιέστες "ευρωπαϊκών προδιαγραφών"; Οπως φάνηκε τουλάχιστον χθες από τα λόγια οργής και αγανάκτησης των ανθρώπων που έχουν σκύψει, χρόνια τώρα, με περισσή ευαισθησία και τόλμη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε άλλα "μονοπάτια" πρέπει να αναζητηθούν οι λύσεις. Και σε άλλα επίπεδα πρέπει να δοθεί η μάχη της πρόληψης και της απεξάρτησης.
Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η 3η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης της Τοξικοεξάρτησης, ένας θεσμός τον οποίο στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις πρόληψης. Ωστόσο, χθες, η Κατερίνα Μάτσα - διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω",που συμμετέχει στην 3η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα - βρήκε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να πει κάποια πράγματα με το όνομά τους. "Στη μονάδα μας απευθύνονται περίπου 11.000 άτομα ετησίως. Οι ανάγκες για απεξάρτηση αυξάνονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με το ενδιαφέρον της πολιτείας. Το σημαντικό έργο που επιτελεί το "18 Ανω" οφείλεται καθαρά και μόνο στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού του. Δηλαδή των 20 ειδικευμένων ανθρώπων που υπάρχουν στη μονάδα μας", τόνισε η ψυχίατρος. Μάλιστα, η Κ. Μάτσα έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, λέγοντας πως σε δύο μήνες λήγουν κάποιες συμβάσεις και το ελάχιστο προσωπικό κινδυνεύει να μειωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ υπενθύμισε πως τρία χρόνια τώρα δίνεται μάχη για να προσληφθούν τρία άτομα σε καίριες θέσεις. "Αν φύγει έστω ένας από το υπάρχον προσωπικό, όλο το "18 Ανω" θα βρεθεί στους δρόμους να διεκδικήσει τα αυτονόητα", είπε χαρακτηριστικά.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Μπάμπη Πουλόπουλου,διευθυντή του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ο οποίος έκανε τη δυσοίωνη πρόβλεψη: "Οι συνεχιζόμενες περικοπές που γίνονται στις δαπάνες των μονάδων αποτοξίνωσης, πιστεύω πως θα οδηγήσουν πολλές Θεραπευτικές Κοινότητες στους δρόμους. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα και δεν είναι απίθανο σε λίγο καιρό να αναγκαστούμε να κλείσουμε μονάδες"!
Οι τοποθετήσεις αυτές, που ξέφυγαν τελείως από το "ιλουστρασιόν" κλίμα της χθεσινής εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα, ανάγκασαν ακόμα και την πρόεδρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) - στο οποίο υπάγεται το "18 Ανω" - Κατερίνα Αποστόλου να παραδεχτεί: "Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού. Οπως είναι γεγονός πως το τεράστιο έργο του "18 Ανω" στηρίζεται καθαρά στην αυτοθυσία του. Γιατί και 1.000 άτομα (!) να μπορούσαμε να προσλάβουμε, θα υπήρχε έργο και εργασία για όλους...". Για όλα αυτά τα σοβαρά - αλλά και ενδεικτικά για τη στάση της κυβέρνησης - ζητήματα, αρνήθηκε - αν και κλήθηκε - με αρκετά διπλωματικό τρόπο να πάρει θέση η Μένη Μαλιώρη,πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που ήταν παρούσα στη συνέντευξη.
Μπ. ΤΣ.