Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες
  • Αύριο ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις. Πλήθος σωματείων καλούν για αγωνιστικό γιορτασμό στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις
  • Την Τρίτη η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ανοίγουν αύριο και για τρεις μέρες οι πύλες του Πολυτεχνείου, για να γιορταστεί η 25η επέτειος της παλλαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη 1973. Καθημερινά, πλήθος φορέων απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο γιορτασμό, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι σήμερα που εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που θυσιάζονται στο βωμό της ΟΝΕ, τα μηνύματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" είναι όσο ποτέ επίκαιρα.

Την ευθύνη για το πρόγραμμα του γιορτασμού έχει η Επιτροπή, που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 και στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, εργατικοί και κοινωνικοί φορείς. Ηδη έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις επιπτώσεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου,διοργανώνει αύριο η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με τη συμμετοχή του Συντονιστικού Σχολείων Αθήνας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο Γκίνη.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, για το οξύ και επίκαιρο θέμα "Ασφαλιστικό σύστημα: Προτάσεις και αγώνας για την υλοποίησή τους".Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, στις 5.30 μ.μ. στοαμφιθέατρο Γκίνη.

Από αύριο η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, ενώ τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα συμμετάσχουν στην περιφρούρηση του γιορτασμού. Οι πύλες του Πολυτεχνείου στην Πατησίων την Κυριακή και τη Δευτέρα θα ανοίξουν στις 9 π.μ. και θα κλείνουν στις 10 μ.μ. ενώ την Τρίτη 17 Νοέμβρη, οι πύλες θα ανοίξουν στις 9 π.μ. και θα κλείσουν στις 4 μ.μ. οπότε και θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αΑμερικάνικη πρεσβεία.

Παλλαϊκή συμμετοχή

Σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις εκδηλώσεις καλούν με πλήθος ανακοινώσεων εργατικά σωματεία:

  • Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας (ΣΕΣΑ) καλεί τα σωματεία της Αθήνας και όλους τους εργαζόμενους, τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, για κατάθεση στεφανιών στο χώρο του Πολυτεχνείου. Καλεί, επίσης, να στείλουν μήνυμα περιφρούρησης του περιεχομένου των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και την πορεία.
  • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και ταΣυνδικάτα Αθήνας και Πειραιά, τονίζουν ότι "το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο αυτών που αντιστέκονται, που δε συμβιβάζονται, που παλεύουν για το ξημέρωμα ενός καλύτερου αύριο" και καλούν τον κλάδο να δώσει όπως και τότε το "παρών" τη Δευτέρα στην πλατεία Κάνιγγος στις 5 μ.μ. και την Τετάρτη στις 4 μ.μ. στην πορεία.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και τα ΔΣ των Ενώσεων Τεχνικών,Εφημεριδοπωλών καιΠροσωπικού Εφημερίδων και Πρακτορείων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
  • Ο "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - '44" τονίζει ότι "τα χρόνια που πέρασαν έχουν αναδείξει το Πολυτεχνείο κορυφαία στιγμή μέσα στην ιστορία και στους αγώνες του λαού μας".
  • Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων,χαιρετίζοντας την 25η επέτειο της εξέγερσης τονίζει ότι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, "ο αγώνας είναι ο δικός μας μονόδρομος".

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ),καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Φοιτητών - Σπουδαστών για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο Κρήτης διοργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία των Λιονταριών και πορεία στους δρόμους της πόλης.
  • Κάλεσμα προς τους νέους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους, όλο το λαό της Αρτας, να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στο γιορτασμό και να πάρουν μέρος στην πορεία που θα γίνει την Τρίτη, κάνει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αρτας".
  • Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στον Πύργο Ηλείας,καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, το λαό της Ηλείας και όλους τους φορείς του νομού να υπερασπίσουν έμπρακτα τη μορφή, το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της αγωνιστικής γιορτής μνήμης του Πολυτεχνείου, παίρνοντας μέρος στην εκδήλωση, που θα γίνει την Τρίτη στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων του Εργατικού Κέντρου.
  • Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Γιορτασμού του Πολυτεχνείου στην Αμφισσα που συγκροτείται από την ΕΛΜΕ Φωκίδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το σωματείο ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αμφισσας.
  • "Για μας ένας δρόμος υπάρχει. Ο δρόμος του αγώνα και της αντεπίθεσης", με τα λόγια αυτά φορείς της Καλαμάτας καλούν στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ