Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο τρόμος του ναζισμού, εξήντα χρόνια παρών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η σκιά της σβάστικας έπεσε, για άλλη μια φορά, βαριά πάνω στους συγκεντρωμένους... Ηταν 9 του Νοέμβρη και τότε, το 1938 όμως, όταν οι ναζί, καθοδηγούμενοι από την οργή, μετέτρεψαν τη νύχτα αυτή σε μία από της φρικιαστικότερες και επονείδιστες στιγμές της ιστορίας της Γερμανίας και το σύνθημα για την εκκίνηση του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εξήντα χρόνια μετά, οι Γερμανοί θυμήθηκαν τη "Νύχτα των Κρυστάλλων" και τα θύματα του πρώτου οργανωμένου διωγμού των Εβραίων. Οι "εφιάλτης", όμως, του φασισμού, τους τίμησε με την παρουσία του. Δεκάδες νεοναζί έδωσαν το στίγμα τους, ερχόμενοι κατά μέτωπο με τους Εβραίους, ενώ κάποιοι πιο "δημιουργικοί" πλαισίωσαν το αστέρι του Δαβίδ, το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας, σε μνημείο των Εβραίων, με σβάστικες. Κάποια επεισόδια σημειώθηκαν, όπως ρίψη πετρών σε σπίτια, συναγωγές, μαγαζιά Εβραίων, αναβιώνοντας με φρικτό τρόπο τα συμβάντα του 1938.

Εκείνη τη νύχτα, γύρω στους εκατό Εβραίους έχασαν τη ζωή τους, 26.000 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 200 συναγωγές πυρπολήθηκαν και 7.000 εβραϊκά καταστήματα λεηλατήθηκαν. Η τραγική αυτή νύχτα κλιμάκωσε το διωγμό των Εβραίων από τους ναζί, ο οποίος είχε αρχίσει με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, προκαλώντας την έξοδο πολλών Εβραίων από τη Γερμανία. Ηταν η πρώτη συντονισμένη επίθεση εναντίον των Εβραίων, για την οποία οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δώσει την εντολή. "Η νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοέμβρη του 1938 είναι μια από τις πιο φρικτές και επονείδιστες στιγμές της ιστορίας της Γερμανίας. Και ήταν μόνον ο πρόδρομος αυτού που επρόκειτο να συμβεί. Ωστόσο και μόνον τα γεγονότα της νύχτας αυτής έδωσαν τέτοιο χαστούκι στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, που θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν αυτή την ημερομηνία ξανά και ξανά", δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος Ρόμαν Χέρτσογκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ