ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Με νέες διεθνείς κυρώσεις απείλησε χτες το Βελιγράδι ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον, ειδικός για εγκλήματα πολέμου, Ντέιβιντ Σέφερ, που πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Κόσσοβο με τη συνοδεία μελών της "Διπλωματικής Αποστολής Παρατηρητών".
"Σήμερα θα έπρεπε να είναι παρούσα μαζί μου η Λουίζ Αρμπουρ", δήλωσε δηκτικά ο Σέφερ, υπενθυμίζοντας στους ξένους δημοσιογράφους το νέο ζήτημα τριβής ανάμεσα σε Βελιγράδι - Ουάσιγκτον: την παροχή άδειας σε ειδικούς αξιωματούχους του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσα διαδραματίζονται στο Κόσσοβο εδώ και καιρό. Οι σερβικές αρχές αρνούνται να δώσουν άδεια στην Λουίζ Αρμπουρ, ανώτατη εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της, που επιδίωκαν την πραγματοποίηση διήμερης αποστολής στο Κόσσοβο από τα μέσα της περασμένης βδομάδας.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος, που θα αναφέρει λεπτομερώς τα όσα είδε κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής του στο Κόσσοβο στην υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί όσες περιοχές έγιναν θέατρα βίαιων συμπλοκών και μαχών τους τελευταίους μήνες. Αργότερα χτες βράδυ θα είχε συνάντηση με το ηγετικό στέλεχος των αλβανόφωνων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, και ανώτατο αξιωματούχο της σερβικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα, ο Μπαρντίλ Μαχμούτι, εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK), δήλωσε στη Γενεύη ότι η οργάνωσή του μελετάει τις τελευταίες αμερικανικές προτάσεις για το πολιτικό μέλλον της σερβικής επαρχίας, που διατυπώθηκαν σε μυστικές συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν στην Ελβετία. Ο Μπαρντίλ Μαχμούτι ανέφερε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ότι προτάσεις για αυτονομία διατυπώθηκαν σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στην Ελβετία και την Παρασκευή στο Μαλίσεβο του Κοσσυφοπεδίου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι συναντήθηκε με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον επικεφαλής της υπηρεσίας για τις υποθέσεις Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης, Λόρενς Ρόσιν, και με τρεις άλλους Αμερικανούς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός από την αμερικανική αποστολή στην πόλη. Αξιωματούχοι που πήραν μέρος στην αποστολή αρνήθηκαν να κάνουν σχόλια...
Ο Μαχμούτι, ο οποίος είχε πρώτος συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ελβετία, όπου συναντήθηκε μυστικά τον Ιούνη με τον Αμερικανό απεσταλμένο στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, υπογράμμισε μάλιστα ότι από τις τελευταίες επαφές του με τους Αμερικανούς "η Ουάσιγκτον έχει τώρα επίσημες επαφές με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου". Αρνούμενος να αναφέρει λεπτομέρειες για τις αμερικανικές προτάσεις, διευκρίνισε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν έχει ακόμη αρχίσει.
Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε χτες ότι θα ενισχύσει και με δικούς της στρατιώτες ενδεχόμενη στρατιωτική δύναμη, η οποία θα σταλεί για να περιφρουρήσει την αποστολή άοπλων παρατηρητών που ελέγχουν την τήρηση της πρόσφατης συμφωνίας για την "ειρήνευση" στο Κόσσοβο.
Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, πως υπήρξε συμφωνία απόψεων για το ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συμφωνία της 12ης Οκτώβρη, η οποία απέτρεψε - τουλάχιστον προσωρινώς... - τις ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές. Τον περασμένο μήνα, ο Μιλόσεβιτς είχε δώσει τη συγκατάβασή του για την ανάπτυξη δύναμης 2.000 διεθνών παρατηρητών στο Κόσσοβο, οι οποίοι θα ενημερώνουν τη διεθνή κοινότητα για το εάν οι σερβικές δυνάμεις έχουν σταματήσει τις επιθέσεις τους σε βάρος Αλβανών κατοίκων της περιοχής. Σε περίπτωση που οι διεθνείς παρατηρητές διαπιστώσουν προβλήματα, θα αναλάβει έργο μία δύναμη "ταχείας επέμβασης" περίπου 1.800 στρατιωτών, που αναμένεται συντόμως να εγκατασταθεί στην ΠΓΔΜ.