Οταν υπάρχει καλλιεργημένο αισθητήριο, αγάπη, μεράκι, φροντίδα για την ανάδειξη και δικαίωση του πολιτισμού μας - κληρονομημένου και σύγχρονου - τότε υπάρχει ελπίδα για το αύριό του, τότε γίνονται και μικρά "θαύματα" προς χάρη του. Τέτοια "θαύματα" κάνουν οι εκδόσεις "Αδάμ",πλουτίζοντας συνεχώς τη βιβλιογραφία μας με τις καθ' όλα έξοχες - ως προς τη θεματική, το περιεχόμενο, τη μορφή, την επιστημονική τεκμηρίωση και την υψηλού αισθητικού γούστου - εκδόσεις. Αποτέλεσμα αυτής της συνέχειας είναι τα τρία βιβλία που παρουσίασαν χτες.
- "ΔΗΛΟΣ" τιτλοφορείται το πολυτελές λεύκωμα με "Μαρτυρίες από τα Μουσειακά Εκθέματα", έργο της αρχαιολόγου Φωτεινής Ζαφειροπούλου (η ίδια το παρουσίασε). Πρόκειται για "απόσταγμα" της μακρόχρονης εργασίας του ανασκαφέα της Δήλου, Εφόρου Κυκλάδων, και συζύγου της Νίκου Ζαφειρόπουλου,αλλά και της δικής της στο μνημειακό νησί του Απόλλωνα. Στο μικρό μουσείο του νησιού, από τα παλαιότερα εντός αρχαιολογικού χώρου, ο αείμνηστος Ζαφειρόπουλος, μετά βασάνων, στη δεκαετία του '60 έκανε τρεις μικρές επεκτάσεις, για να στεγάσει ό,τι έχριζε προφύλαξης. Λόγω των δυσβάστακτων συνθηκών εργασίας των αρχαιολόγων και εργατών στο νησί, η οργάνωση και διαμόρφωση της έκθεσης του Μουσείου ολοκληρώθηκε το '94.
Τώρα, με το λεύκωμα αυτό, μπορεί ο καθείς να έχει μια πλήρη και πανέμορφη"εικόνα" των "θαυμάτων" της μαγευτικής Δήλου.
- "Η Τέχνη στην Ιστορία του ανθρώπου",τιτλοφορείται το ογκώδες, πάμπλουτο και άψογο εικονογραφικά, έργο της Μαίρη Χόλινγκουόρθ,το οποίο είχε προλογίσει ο μεγάλοςΙταλός ιστορικόςΤέχνης και πανεπιστημιακός καθηγητής Τζούλιο Αργκάν.Η θαυμάσια έκδοση, σε συνεργασία με τον ιταλικό οίκο "GIUNTI", και σε μετάφραση Δάφνης Καψαμπέλη,παρουσιάστηκε από την ιστορικό της Τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν,η οποία επισήμανε ότι "το βιβλίο αυτό, σε σχέση με ανάλογά του, δίνει, και σωστά, το προβάδισμα στην Ιστορία. Η ιδιαιτερότητά του συνίσταται στο γεγονός ότι έχει ιστορικό και οικονομικοπολιτικό "σκελετό" - στήριγμα του αναγνώστη, για να εμπεδώνει την τέχνη, όπως αυτή εκδηλώνεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη δεκαετία του '70. Το βιβλίο με τη δομή του και εύστοχο τρόπο, φωτίζει τις σχέσεις πολιτικής - οικονομίας - θρησκείας με την Τέχνη, φωτίζει καταστάσεις που δεν είχαν εντοπιστεί και αποσαφηνιστεί".
- "Ερωτόκριτος",μια υπέροχη έκδοση (κι ας είπε ο τελειομανής Κώστας Αδάμ "νομίζουμε ότι έχει αρκετά καλό επίπεδο"), που φέρνει στο φως μια άγνωστη κυριλλική και εικαστική "γραφή" του λαοφιλούς ποιητικού "αναγνώσματος" του Βιτσέντζου Κορνάρου.Ο "Ερωτόκριτος" δε διαβαζόταν μόνο, παντού, στην Ελλάδα, αλλά και στις Παραδουνάβιες περιοχές. Στα 1787,στο Βουκουρέστι ο λογοθέτης Ιονίτσος (Γιαννάκης) χειρογράφησε και ο λογοθέτης Πετράκης εικονογράφησε με χρωματιστές μινιατούρες τον "Ερωτόκριτο".
Οι εκδόσεις "Αδάμ" ανακάλυψαν στην Ακαδημία του Βουκουρεστίου, το μοναδικό σωζόμενο χειρόγραφο αυτής της "μεταγραφής" του αριστουργήματος της Κρητικής Αναγέννησης, και με τη βοήθεια του ιστορικού της Τέχνης Δημήτρη Δεληγιάννη (επιμελήθηκε την έκδοση) δούλεψαν τέσσερα χρόνια, για να πετύχουν στη θέση του χειρογράφου του Ιονίτσου να τοποθετηθεί το κείμενο στα ελληνικά, εναρμονισμένο με τις μινιατούρες - ακριβώς όπως είναι στο χειρόγραφο, "δεμένο" σελίδα τη σελίδα με τις φωτεινόχρωμες μινιατούρες.