Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φονικό νέφος και στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα αυξημένα παρουσιάστηκαν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τις βραδινές, κυρίως, ώρες της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, η αύξηση, που καταγράφηκε από το Σταθμό Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφορά τους ρύπους όζον,υδρόθειο,αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του θείου.

Η έντονη δυσοσμία και δυσφορία που ένιωθαν το βράδυ της Δευτέρας χιλιάδες Θεσσαλονικείς, λόγω του εγκλωβισμού των ρύπων, οφείλεται όπως επισήμανε ο κ. Κουιμτζής, καθηγητής του ΑΠΘ, στην πολύ υψηλή υγρασία, στην υψηλή για την εποχή θερμοκρασία και την πλήρη άπνοια. Οπως επισημαίνει, η κατάσταση αυτή εγκλωβίζει τους ρύπους που εκπέμπονται στην πόλη. Δε γίνεται δηλαδή αραίωσή τους, δε διαχέονται στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Κουιμτζής υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί επικίνδυνη για τους Θεσσαλονικείς. "Οι ρύποι αυτοί δεν είναι τοξικοί, αλλά είναι επικίνδυνοι. Οσο διατηρούνται στον αέρα τόσο πιο εύκολα μπορούν να εισαχθούν στους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού και να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες, με προτεραιότητα στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού".

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι ρύποι αυτοί εκπέμπονται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τις κεντρικές θερμάνσεις, τον όρμο του Δυτικού Θερμαϊκού και τις αναθυμιάσεις των δεξαμενών πετρελαίου. Το φαινόμενο, δε, δημιουργείται λόγω του ότι η πόλη δεν αερίζεται κανονικά, κάτι στο οποίο συντελεί η κακή χωροθέτηση των χρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ