Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους δρόμους σήμερα καθηγητές - μαθητές
  • Στις 11 π.μ. στα Προπύλαια συγκέντρωση μαθητών από σχολεία του Λεκανοπεδίου. Ανάλογες κινητοποιήσεις σε Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Κέρκυρα, Χαλκίδα
  • Δυναμική συγκέντρωση μαθητών χτες στην Καλαμαριά
  • Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σήμερα για τους καθηγητές της χώρας

Με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα, αντιδρούν οι καθηγητές και οι μαθητές στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Σήμερα, μαθητές από σχολεία του Λεκανοπεδίου καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11 το πρωί και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα συναντηθούν με τους καθηγητές, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει εκεί συλλαλητήριο.

Στις 12.30 το μεσημέρι, οι καθηγητές του Λεκανοπεδίου συγκεντρώνονται στο υπουργείο Παιδείας, ενώ στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση θα γίνει στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα, η ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές της χώρας να συμμετάσχουν στην 3ωρη στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού κύκλου. Η ΟΛΜΕ απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους μαθητές και όλους τους πολίτες της χώρας και τους καλεί να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου.

Στο μεταξύ, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα προχωρούν με συντονισμένα βήματα μέσα από γενικές συνελεύσεις στην οργάνωση της αντίδρασής τους στην υποβάθμιση της παιδείας και στο χάος που έχει δημιουργήσει στα σχολεία η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" και υπογράφουν κατά εκατοντάδες το κείμενο καταδίκης των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Στο ραντεβού, στις 11 το μεσημέρι, σήμερα στα Προπύλαια, έχουν αποφασίσει να δώσουν "παρών" μαθητές από Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, 1ο Γυμνάσιο Ταύρου, 3ο Ε. Λ. Χαϊδαρίου, ΤΕΕ Αιγάλεω, 1ο Ε. Λ. Καισαριανής, ΤΕΕ Καισαριανής, Ε. Λ. Καρέα, 3ο Ε. Λ. Ν. Ιωνίας, 2ο Ε. Λ. Αγίων Αναργύρων, 4ο Ε. Λ. Ν. Ιωνίας, ενώ με αποφάσεις τμημάτων και τάξεων θα συμμετάσχουν τα 4ο Ε. Λ. Περιστερίου, 2ο ΤΕΕ Περιστερίου, 2ο ΕΛ Αγίας Βαρβάρας, 6ο ΕΛ Αιγάλεω, 2ο ΕΛ Αιγάλεω, 3ο Ε. Λ. Γαλατσίου.

Στον Πειραιά,οι μαθητές της Ιωνιδείου Σχολής και του 1ου ΤΕΕ, και 10ου και 11ου Ενιαίου Λυκείου καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στη Νομαρχία στις 11 το πρωί. Την Παρασκευή, ο Δήμος Περάματος καλεί τα 15μελή να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Στη Θεσσαλονίκη

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, σε συντονισμό με τους μαθητές και τους φοιτητές. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στο μεταξύ, το χορό των κινητοποιήσεων συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλονίκης. Μετά τα ΤΕΕ Σταυρούπολης η σκυτάλη πέρασε στα Λύκεια της Καλαμαριάς (2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο) και το 2 Λύκειο Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης, που ήδη βρίσκονται σε κατάληψη. Επίσης το 2ο Ε. Λ. Συκεών και το 2ο Ε. Λ. Ανω Τούμπας. Χτες το μεσημέρι, οι μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το 1ο Λύκειο και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς, διαμηνύοντας πως "τίποτα δεν τους σταματά, ο νόμος του Αρσένη θα μείνει στα χαρτιά". Στον αγώνα των μαθητών συμπαραστέκονται και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Οι μαθητές διεκδικούν μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, να σταματήσει η τακτική των συμπτύξεων, να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία και να καλυφθούν οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα σχολεία. Επίσης καταγγέλλουν ως αντιεκπαιδευτικά τα διαγνωστικά τεστ και τα κριτήρια "αξιολόγησης" των μαθητών, απαιτούν δημοκρατική λειτουργία των σχολείων και να μην καταργηθεί ο θεσμός των μαθητικών κοινοτήτων. Τέλος, καταγγέλλουν την αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Παιδείας, που, ενώ ευαγγελίζεται τη μεταρρύθμιση, από την άλλη έχει καταδικάσει τους μαθητές σε χάσιμο 50.000 διδακτικών ωρών μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λείπουν 50 καθηγητές κυρίως ειδικοτήτων, ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί όλα τα βιβλία στους μαθητές κυρίως της Γ Λυκείου.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στην Πάτρα,συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο σχολείο τους διοργανώνουν σήμερα οι μαθητές του Λυκείου Παραλίας και καλούν τους συμμαθητές τους από άλλα σχολεία σε πορεία στη Νομαρχία. Μαζί τους και ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών που συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Στην Κέρκυρα,το 3ο Ενιαίο Λύκειο και τμήματα από το 5ο και 6ο Ε. Λ. Κέρκυρας διοργανώνουν σήμερα συγκέντρωση στις 11 στο συγκρότημα των λυκείων και πορεία στη Νομαρχία.

Μαθητές και σπουδαστές συντονίζουν τη δράση τους στη Χαλκίδα, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97, διεκδικώντας την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των μαθητών του 1ου και 2ου Λυκείων και του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας,οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Χαλκίδας, με ομόφωνη απόφασή τους, συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς και στη συνέχεια στην πορεία προς τη Νομαρχία Ευβοίας.

Στη Λάρισα,το 1ο Ενιαίο Λύκειο και το 1ο, 2ο και 6ο ΤΕΕ Λάρισας καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 11 π.μ. και πορεία στη Νομαρχία.

Στην πραγματοποίηση πορείας προσανατολίζονται και οι μαθητές του ΤΕΕ Καλύμνου, που από προχτές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου, διεκδικώντας την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και την επίλυση των προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ