Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διώξεις για τα κυκλώματα της Αστυνομίας

"Πικρούς καρπούς" έδωσε για την κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας η πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Γεράκη γύρω από τα κυκλώματα διαφθοράς. "Τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας στην ΕΛ. ΑΣ. - τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ - αναδείχνουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία, ότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι"".Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα στοιχεία που συνέλεξε ο προαναφερόμενος εισαγγελέας και οδήγησαν χτες τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα στην άσκηση ποινικής δίωξης για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, αφορούν μόνο τις περιπτώσεις έκδοσης παράνομων αδειών παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται ακόμα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις προστασίες καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων, τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες επιλήψιμες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται αστυνομικοί.

Μεταξύ των προσώπων, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα έκδοσης παράνομων αδειών σε αλλοδαπούς, είναι ο τέως αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Αθ. Βασιλόπουλος και ο τέως διευθυντής Ασφαλείας Ι. Παπαδάκης,εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Ο Αθ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι δε διαπραγματεύεται την εντιμότητά του ούτε με τον κ. Γεράκη και ότι θα καταθέσει μήνυση εις βάρος όσων τον ενέπλεξαν στην υπόθεση αυτή, ενώ ο Ι. Παπαδάκης υποστηρίζει ότι ο τότε αττικάρχης και νυν αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλος του είχε πει ότι για την υπόθεση της τσάντας με τα χρήματα στην Κυψέλη θα ασχοληθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Κατηγορείται, επίσης, έμπιστο πρόσωπο του μέχρι πρότινος υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου, ο σύμβουλός του Γ. Φλωρεντής,για παρότρυνση υφισταμένου σε διάπραξη αδικήματος, ηθική αυτουργία σε νόθευση εγγράφου και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Η ποινική δίωξη στρέφεται, ακόμη, κατά του διευθυντή Κρατικής Ασφαλείας Γ. Γιάννε,του υπασπιστή του, αστυνομικού υποδιευθυντή Ε. Δημητρόπουλου και του ταξιάρχου της ΕΛ. ΑΣ. Γ. Σπηλιόπουλου για παράβαση καθήκοντος, του δημόσιου υπαλλήλου Ι. Δέτση για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, του υποδιοικητή του Τμήματος Αλλοδαπών Αμαρουσίου Κ. Κύρου και Π. Σαφάκα για νόθευση εγγράφου, του ιδιώτη Γ. Τσουκιά για ηθική αυτουργία στη νόθευση, των απόστρατων αστυνομικών Μιχ. Χάιτα και Π. Γούση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα(ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), του αστυνομικού Χρ. Παπασπύρου για άμεση συνέργεια και του ιδιώτη Δ. Τσιρτίκου για ηθική αυτουργία στο κακούργημα αυτό, του δικαστικού υπαλλήλου Γ. Τζαβίδα για παράβαση καθήκοντος και του δικηγόρου Ηλ. Αλεξανδρή,που έχει αναλάβει ως συνήγορος περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας κέντρων μασάζ και οίκων ανοχής, για ψευδορκία μάρτυρα.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος ανέφερε σε χτεσινή δήλωσή του πως όταν άρχισε η έρευνα του εισαγγελέα για τις άδειες παραμονής αλλοδαπών, οι οποίες είχαν χορηγηθεί με τη δική του υπογραφή, είχε δηλώσει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, γιατί ακολούθησε την ίδια διαδικασία, με την οποία είχαν υπογράψει παρόμοιες άδειες οι προκάτοχοί του από τις αρχές περίπου του 1993. Συνέδεσε, δε, την ποινική δίωξη, που ασκήθηκε, με την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ