Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ
Ξεπουλούν την εθνική περιουσία λόγω χρέους

Εγκληματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, τράπεζες και συνολικό κεφάλαιο 800 δισ. δραχμών από ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθεί για την "αγορά" χρέους

Εγκληματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι κυβερνώντες βγάζουν στο σφυρί τα περισσότερο κερδοφόρα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να μειώσουν το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", μόνο κατά το 1998 θα διατεθούν 800 δισ. δραχμές που αφορούν έσοδα από το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων, για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Φυσικά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αισθάνεται τύψεις για την πολιτική μαζικών εκποιήσεων, αλλά αντίθετα δηλώνει... ευτυχής. Χτες σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, γεμάτος κομπασμό, αναφέρθηκε στην "επιτυχία" της κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης (περιλαμβάνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία) κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 109,5% του ΑΕΠ το 1997, στο 105,5% του ΑΕΠ φέτος. Σε απόλυτους αριθμούς το Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε από 35,9 τρισ. δραχμές το 1997 σε 37,5 τρισ. δραχμές το 1998, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το χρέος σαν ποσοστό ως προς το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός, η μείωση αυτή (σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί περίπου σε 1,25 τρισ. δραχμές) οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους: Στην "αγορά" χρέους από τη Δημόσια Εταιρεία Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) (πρόκειται για την εταιρία που συγκεντρώνει τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις), στα αυξημένα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού και στον περιορισμό των καταπτώσεων δανείων από εγγυήσεις του Δημοσίου. Επί της ουσίας όμως ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το δημόσιο χρέος, το κόστος δηλαδή δανεισμού του δημοσίου, το 1998 όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά αντίθετα αυξήθηκε. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου στο τέλος του Σεπτέμβρη ήταν μεγαλύτερο από το 11%, υψηλότερο δηλαδή και από το μεσοσταθμικό επιτόκιο που δανειζόταν το υπουργείο Οικονομικών το 1997. Η εξέλιξη αυτή μόνο για θριαμβολογίες δεν προσφέρεται. Η μερίδα του λέοντος από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν ή θα διατεθούν μέχρι το τέλος του 1998 στη μείωση του χρέους, αφορά τον ΟΤΕ. Από τις δύο δόσεις μετοχών που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες μέσα στο 1998, η κυβέρνηση θα εισπράξει περίπου 426 δισ. δραχμές. Ακολουθούν οι πωλήσεις των λεγόμενων προμετόχων (μετοχοομόλογα ιδιωτικοποιήσεων τύπου Μπαλαντίρ) με 340 δισ. δραχμές, τα ΚΑΕ με 82 δισ. δραχμές, οι πωλήσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με 63 δισ., τα Ελληνικά Πετρέλαια με 35 δισ. κλπ. Πωλούνται δηλαδή τα πλέον κερδοφόρα και παραγωγικά κομμάτια αιχμής που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου η κυβέρνηση Σημίτη να επιδείξει "συνέπεια" στους στόχους του Μάαστριχτ. Το πλέον προκλητικό στην όλη υπόθεση, που αποδεικνύει και τον κοντόφθαλμο χαρακτήρα των κυβερνητικών πανηγυρισμών, είναι ότι τα ποσά που εισπράχθηκαν από το ξεπούλημα όχι μόνο αποτελούν μη επαναλαμβανόμενο έσοδο, αλλά το δημόσιο στερείται και από τη δυνατότητα να εισπράττει τα επόμενα χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές από τα αντίστοιχα μερίσματα.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η ποσοστιαία μείωση του δημοσίου χρέους, εφόσον δεν είναι πλασματική, κάτι που μπορεί να είναι πολύ πιθανό, οφείλεται στη σχεδόν αποκλειστική διοχέτευση των κεφαλαιακών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα το 1998, στην "αγορά" χρέους. Η κυβέρνηση Σημίτη για μια ακόμη φορά επέδειξε πνεύμα νομιμοφροσύνης προς το χρηματιστικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο υπαγόρευσε και το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας. Το τελευταίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα διατίθενται αποκλειστικά για τη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητικά στοιχεία, ικανοποιητικά προχωρεί η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1998. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 6,7% και των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χώρους με ρυθμό 3,9%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ