Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SOS από τους βιοτέχνες κατεργασίας ξύλου

Στην ετήσια συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή του κλάδου στους αγώνες των βιοτεχνών, των εμπόρων, των εργαζομένων, των αγροτών και των συνταξιούχων. Το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου

Η κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία και η αυξημένη υποβάθμιση του ρόλου της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας οδηγεί σε επικίνδυνη στασιμότητα και αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης. Την ίδια στιγμή οι βιοτέχνες κατεργασίας ξύλου αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα που απειλούν την ίδια την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καβάλα. Παράλληλα, οι βιοτέχνες που πήραν μέρος στη συνέλευση αποφάσισαν ότι ο κλάδος συμμετέχει στους αγώνες των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, των εργαζομένων, των αγροτών και των συνταξιούχων, ενώ μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του είναι η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με κυρίαρχο το πρωτοβάθμιο σωματείο, η συνεχής προσπάθεια και επαφή με τους βιοτέχνες.

Ειδικότερα, στη συνέλευση υπογραμμίστηκε ότι ο κλάδος της κατεργασίας ξύλου αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πτώση του τζίρου και οι επιχειρήσεις οδηγούνται σταδιακά σε αδιέξοδο, μαρασμό και τέλος στο κλείσιμο, ενώ ο εκτοπισμός των ελληνικών βιοτεχνικών προϊόντων από την εσωτερική αγορά προς όφελος των εισαγόμενων έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Ο κλάδος ζητάει:

  • Να μειωθούν τα πρόστιμα καθυστέρησης και να γίνει συντομότερη ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο και τα Ταμεία.
  • Χρηματοδοτική στήριξη της βιοτεχνίας με έμφαση την κατεύθυνση της ανάπτυξης των συνεταιρισμών.
  • Δημιουργία εθνικού φορέα ξύλου, εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου, βιοτεχνικών πάρκων.
  • Να αναπτυχθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον κλάδο, να φτιαχτεί πανεπιστημιακή σχολή στον τομέα έρευνας και σχεδιασμού προϊόντων ξύλου, να δημιουργηθούν σχολές στα ΤΕΙ ξύλου.
  • Να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων του κλάδου στις κρατικές προμήθειες.
  • Η χρηματοδότηση να έχει στόχο την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων με 1-5 άτομα και τους αυτοαπασχολούμενους που είναι το 90% των επιχειρήσεων κατεργασίας ξύλου.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35% που φτάνει και 42% για ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, συνεταιρισμούς.
  • Κατάργηση των υπέρογκων δημοτικών τελών. Να μη μετατραπούν οι δήμοι σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.

Επίσης, η Ομοσπονδία με το ψήφισμά της καταγγέλλει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για την ενοποίηση των ταμείων που δε λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα της κλαδικής ομοσπονδίας. Καλεί τα σωματεία, τους αντιπροσώπους και όλους τους βιοτέχνες του κλάδου σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τη μεθόδευση διαχωρισμού τους από πλευράς ΙΚΑ. Τέλος, ζητά τη διατήρηση και αναβάθμιση του ΕΟΜΜΕΧ και δηλώνει ότι συμμετέχει και στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΒΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ