Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ME ΕΕ
Μεγάλωσε το έλλειμμα για την Ελλάδα

Στο πρώτο εξάμηνο του 1998 αυξήθηκε κατά 500 εκατ. Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες ή 7,8%, λόγω της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών

Ελλειμμα συνολικού ύψους 6,9 δισ. Ευρωπαϊκών Νομισματικών Μονάδων (ΕΝΜ) παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 1998 έναντι 6,4 δισ. ΕΝΜ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 1997. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 7,8%. Η νέα αύξηση στο εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με την ΕΕ δείχνει την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, που επιτείνεται χρόνο με το χρόνο, με τον εκτοπισμό ελληνικών προϊόντων τόσο από την εγχώρια αγορά (αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση), όσο και στις αγορές του εξωτερικού (απώλεια αγορών για τα παραδοσιακά εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα). Το ποσοστό αύξησης του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 1998, είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν υπολογιστεί σε δραχμές, καθώς στην εξεταζόμενη περίοδο μεσολάβησε και η εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής.

Η διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας κατά περίπου 500 εκατ. ΕΝΜ με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ οφείλεται στο γεγονός ότι στο φετινό εξάμηνο:

  • Η δαπάνη για εισαγωγές εμπορευμάτων από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4,5% και ανήλθε σε 11,5 δισ. ΕΝΜ έναντι 11 δισ. ΕΝΜ το πρώτο εξάμηνο του 1997.
  • Οι εισπράξεις από εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων στην ΕΕ ανήλθε στα 4,6 δισ. ΕΝΜ. Παρέμεινε δηλαδή στάσιμη στα επίπεδα του πρώτου εξάμηνου του 1997.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ