• Την αύξηση κατά 270% των τελών στο Νέο Ηράκλειο για την κάλυψη πελατειακών σχέσεων της Δημοτικής Αρχής, καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Νέου Ηρακλείου Περικλής Γκιουλέας
  • - Καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών δεν πρόκειται να επιβάλει η νέα δημοτική αρχή στην Καρδίτσα. Ο νέος δήμαρχος, Χρήστος Τέγος,επισημαίνει στο Ρ: Η λογική της ανταποδοτικότητας στην Τοπική... - 1998-11-01 00:00:00.0"/>
  • Την αύξηση κατά 270% των τελών στο Νέο Ηράκλειο για την κάλυψη πελατειακών σχέσεων της Δημοτικής Αρχής, καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Νέου Ηρακλείου Περικλής Γκιουλέας
  • - Καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών δεν πρόκειται να επιβάλει η νέα δημοτική αρχή στην Καρδίτσα. Ο νέος δήμαρχος, Χρήστος Τέγος,επισημαίνει στο Ρ: Η λογική της ανταποδοτικότητας στην Τοπική... - 1998-11-01 00:00:00.0" /> Καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη! | ΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Κυριακή 1 Νοέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη!
    • Αυτό ακριβώς που έλεγαν και προεκλογικά, ότι δηλαδή δε θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας των δημοτών, επαναλαμβάνουν στο "Ρ" οι νέοι δήμαρχοι Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, και Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής
    • Την αύξηση κατά 270% των τελών στο Νέο Ηράκλειο για την κάλυψη πελατειακών σχέσεων της Δημοτικής Αρχής, καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Νέου Ηρακλείου Περικλής Γκιουλέας

    Καμία αύξηση των ανταποδοτικών τελών δεν πρόκειται να επιβάλει η νέα δημοτική αρχή στην Καρδίτσα. Ο νέος δήμαρχος, Χρήστος Τέγος,επισημαίνει στο "Ρ": "Η λογική της ανταποδοτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αδιέξοδη για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Με δεδομένη την ανύπαρκτη αύξηση των μισθών στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το εισόδημά τους οι αγρότες, εμείς ως νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Καρδίτσας προσανατολιζόμαστε, ουσιαστικά, να διατηρήσουμε τα τέλη στα σημερινά επίπεδα. Υπογραμμίζω την αύξηση του 50% που δέχτηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή στη διάρκεια της θητείας της τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού".

    "Ειδικότερα, συνεχίζει ο Χρ. Τέγος, για τις πέντε κοινότητες που εντάσσονται στο δήμο, στα πλαίσια του "Καποδίστρια", τα δημοτικά τέλη θα είναι ανάλογα με τα σημερινά που ισχύουν σ' αυτές. Σημειώνω ότι είναι σημαντικά χαμηλότερες οι τιμές τους από αυτές του σημερινού Δήμου Καρδίτσας. Δε θα δεχτούμε καμία παρέμβαση της περιφερειακής διοίκησης, για την υπερφορολόγηση των κατοίκων των κοινοτήτων, που είναι κυρίως αγρότες, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της εξομοίωσης των τελών με αυτά της πόλης".

    Δε θα φορολογήσουμε άλλο

    Το ίδιο ακριβώς πνεύμα επικρατεί και στη νέα δημοτική αρχή της Καισαριανής. Και αυτό ακριβώς εξηγεί στο "Ρ" ο νέος δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Κατημερτζής.

    "Στο δήμο μας την τελευταία τετραετία η δημοτική αρχή αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη γύρω στο 65%. Αξιοποιώντας βέβαια τη δυνατότητα που τους δίνει ο "θεσμός" να μεταφέρουν κονδύλια και σε άλλες δραστηριότητες. Εμείς λοιπόν στο πρόγραμμά μας έχουμε εξαγγείλει την προσπάθεια που θα καταβάλουμε αυτή την τετραετία, να μην αυξήσουμε άλλο τα ανταποδοτικά τέλη. Με ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου αφ' ενός, αφ' ετέρου την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού του δήμου και χωρίς μεταφορές κονδυλίων να διατηρήσουμε καθαρή την πόλη μας. Ετσι αντιστεκόμαστε σε ένα μέρος και στη λογική του "μακριού χεριού"".

    Παράλληλα, ο Γ. Κατημερτζής τονίζει: "Τα ανταποδοτικά, δυστυχώς, έχουν μετατραπεί σε έναν δυνατό έμμεσο φόρο, που έχει γονατίσει τους δημότες και κύρια σε δήμους όπου κυριαρχεί το εργατικό ή υπαλληλικό στοιχείο, μια και οι αυξήσεις των αποδοχών τους έχουν τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της λιτότητας, παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι μηδενικής αύξησης. Αρα, λοιπόν, πιστεύω ότι τα ανταποδοτικά είναι ένα σοβαρό χαράτσι, στο οποίο δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι δημότες.

    Σ' αυτή τη λογική της ανταποδοτικότητας η κυβέρνηση οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέχει όλες τις υπηρεσίες, που στην ουσία μεταφέρει από την κεντρική εξουσία στην Αυτοδιοίκηση. Είναι αυτό που λέμε πως καλεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Παρακρατώντας για λογαριασμό της η κεντρική εξουσία τους άμεσους και έμμεσους φόρους που εισπράττει".

    Τέλος, ο νέος δήμαρχος αναφέρεται και στο θέμα των απερχόμενων δημοτικών αρχών που θα αποφασίσουν για τον προσδιορισμό των τελών, αφού οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλάβουν τη διοίκηση από 1.1.1999. "Μετά τις εκλογές θα έπρεπε να υπάρχει μια ευαισθησία από τις απερχόμενες διοικήσεις των δήμων να αναστείλουν αυτή την απόφαση μέχρι να αναλάβουν οι νέες διοικήσεις, μια και αυτές θα έχουν την ευθύνη για την οικονομική πολιτική των δήμων την ερχόμενη τετραετία".

    Αύξηση 270%!

    Μία από τις περιπτώσεις όπου έγιναν υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη είναι το Νέο Ηράκλειο."Τα τελευταία οκτώ χρόνια η παρούσα δημοτική αρχή έχει αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη κατά 270%,με αποτέλεσμα να είναι από τα υψηλότερα του Λεκανοπεδίου. Το Ηράκλειο συναγωνίζεται σε δημοτικά τέλη τη Γλυφάδα και το Νέο Ψυχικό", επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας",Περικλής Γκιουλέας.

    "Η θέση μας, συνεχίζει, είναι ότι για την επόμενη χρονιά δεν πρέπει να γίνει καμία αύξηση, δεδομένου ότι μόνο το 1997 η δημοτική αρχή εισέπραξε για ανταποδοτικά τέλη πάνω από 900 εκατομμύρια και διέθεσε για καθαριότητα και φωτισμό μόνο 440 εκατομμύρια.Πιστεύουμε ότι τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να αυξάνονται στο ρυθμό του πληθωρισμού, ενώ οι υπέρογκες αυξήσεις που γίνονται αποσκοπούν στην κάλυψη και πελατειακών σχέσεων της δημοτικής αρχής".


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ