Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
"Δίκες παρωδίες"

Καταγγελία για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κολομβία

"Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει για μια ακόμα φορά την απαράδεκτη έλλειψη και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών στην Κολομβία. Αυτή τη φορά, αθώοι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που έχουν ήδη καταδικαστεί και βρίσκονται φυλακισμένοι, κατηγορήθηκαν με βάση διάτρητες διαδικασίες και καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές σε αμφίβολης ποιότητας δίκες.

Συγκεκριμένα, 22 ήδη καταδικασμένοι Κολομβιανοί εργαζόμενοι, γνωστά στελέχη του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης, πέρασαν από δίκη με την κατηγορία της ηθικής και φυσικής αυτουργίας της σφαγής που έγινε πριν από καιρό στην περιοχή Λα Τσινίτα, όπου δολοφονήθηκαν 35 άτομα, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε 1.008 χρόνια φυλάκιση!

Αν και οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η απόφαση αυτή όχι μόνο επικυρώθηκε από το Εθνικό Δικαστήριο, αλλά και αυξήθηκαν οι ποινές. Για παράδειγμα, ο γνωστός λαϊκός ηγέτης και πρώην δήμαρχος του Απαρταδό (επαρχία Ουραμπά της Αντιόκια), Νέλσον Κάμπο Νούνιες,που βρισκόταν φυλακισμένος με την κατηγορία της εξέγερσης και αντίστασης κατά της αρχής, καταδικάστηκε τώρα για ανθρωποκτονία, με αποτέλεσμα η ποινή του από 5 χρόνια να αυξηθεί σε 51 χρόνια φυλάκιση.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι 22 φυλακισμένοι αποφάσισαν να αρχίσουν απεργία πείνας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ίδια τους η ζωή τους.

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους απεργούς πείνας, σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους της Κολομβίας και στις οικογένειές τους και καλούμε την κυβέρνηση της Κολομβίας:

  • να εξασφαλίσει την αντικειμενικότητα της δικαιοσύνης
  • την άρση της λεγόμενης περιφερειακής δικαιοσύνης που έχει καταγγελθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
  • να δώσει όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις για την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος στην κοινωνική διαμαρτυρία και στη διαφορετική πολιτική άποψη".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ