Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Μηχανισμοί" οριστικοποίησης της συμφωνίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Η "παρέλαση" Δυτικών και άλλων διπλωματών στο Βελιγράδι για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της "συμφωνίας" για την "ειρήνευση" στο Κόσσοβο υπό την απειλή βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε και χθες, με την υπογραφή από τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ Μπράνισλαβ Γκέρεμεκ και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς του κειμένου που εγκρίνει την αποστολή και εγκατάσταση 2.000 παρατηρητών υπό την "ομπρέλα" του Οργανισμού, οι οποίοι θα"πιστοποιούν" το αν η Γιουγκοσλαβία τηρεί τους όρους στους οποίους κατέληξαν την Τρίτη οι Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς.

Προηγήθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κύρωση της ενεργοποίησης του άλλου σκέλους της αποστολής "παρατηρητών", με την υπογραφή για την επιτήρηση του εναέριου χώρου του Κοσσυφοπεδίου από το διοικητή των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ, και τον αρχηγό του ΓΕΣ της Γιουγκοσλαβίας, στρατηγό Μόμτσιλο Πέρισιτς, υπό τα βλέμματα του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Σολάνα δεν παρέλειψε να διαμηνύσει στο Βελιγράδι, ότι το ΝΑΤΟ "διαθέτει πληροφορίες πως στρατεύματα παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο" και οι απειλές στρατιωτικής επέμβασης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα παραμείνουν, μέχρι πλήρους "συμμορφώσεως".

Χθες πάντως, στις Βρυξέλλες, οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ διατήρησαν την απειλή πληγμάτων από αέρος κατά της Γιουγκοσλαβίας ως την 27η Οκτωβρίου, σε περίπτωση "μη συμμόρφωσης", κάτι που "επικαλύπτεται" με μια γερή δόση ασάφειας όσον αφορά πώς θα διακριβωθεί κάτι τέτοιο.

Ο Κρίστοφερ Χιλ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ και εκ των Αμερικανών κορυφαίων "εντεταλμένων" για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, αναμενόταν χθες βράδυ να απευθύνει "προειδοποιήσεις" σε "έκτακτη" συνάντησή του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Αμφιλεγόμενη στάση Ρουγκόβα

Ο Μπράνισλαβ Γκέρεμεκ, μετά από συνάντησή του με τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, εμφανίστηκε "πολύ ευχαριστημένος" επειδή έλαβε "διαβεβαιώσεις" σεβασμού προς την αποστολή των παρατηρητών και συμμετοχής της πτέρυγας των "μετριοπαθών" Κοσσοβάρων Αλβανών στην "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Ρουγκόβα μάλιστα, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", φέρεται να είπε προς τον Γκέρεμεκ πως και ο Απελευθερωτικός Στρατός (UCK) προτίθεται να συμμετάσχει στη συμφωνία.

Ωστόσο το "Ρόιτερ" μετέδιδε λίγο διαφορετικές ενδείξεις. Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κατ' αυτό, είπε ότι οι σερβικές δυνάμεις "δεν αποσύρθηκαν" από την επαρχία όπως ζήτησε το ΝΑΤΟ και ότι νέες στρατιωτικές δυνάμεις καταφθάνουν.

"Οι σερβικές δυνάμεις δεν αποσύρθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχει μόνο αναδιάταξη των δυνάμεων αυτών, που οχυρώνονται σε πολλά στρατηγικής σημασίας σημεία στο Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον νέες δυνάμεις φθάνουν από τη Σερβία. Η επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, με ορισμένες διεθνείς εγγυήσεις, είναι πολύ σημαντικό θέμα, αφού βρίσκονται ακόμη υπό την απειλή των σερβικών δυνάμεων", είπε ο Ρουγκόβα στους δημοσιογράφους, χωρίς να αναφέρει στοιχεία που να θεμελιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Ενώ στη Βόννη, ο Μπαρντχίλ Μαχμουτί, εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις βομβάρδισαν τουλάχιστον έξι χωριά στη διάρκεια της νύχτας και προειδοποίησε πως είναι "πλάνη" να πιστεύει κανείς ότι η Γιουγκοσλαβία "θα συμμορφωθεί" με την ειρηνευτική συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ