Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλα: Φτερωτά μυστικά

"Ο μυστικός κόσμος των πουλιών" φανερώνεται μπροστά μας και μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά του. Φτερωτά, πανέμορφα μυστικά που αφορούν τη ζωή των "πουλιών των δέντρων" θα μας παρασύρουν στο δικό τους κόσμο τη Δευτέρα στις 11.01 στη ΝΕΤ. Ζώα, άνθρωποι, πουλιά κατοικούν και αναπαράγονται μέσα σ' αυτήν την αφθονία των βιότοπων της Βόρειας Ελλάδας. Οι πιο σημαντικοί και σπάνιοι επισκέπτες των δασών και των υγρότοπων (υπό την άγρια ζωή) είναι ίσως οι οικογένειες των Αιγιθάλων, των Κεφαλάδων και των Δενδροσκόπων, που είναι πιο γνωστοί με το όνομα Δρυκολάπτες, αλλά και του πολύ σπάνιου Υφαντή, ο οποίος φτιάχνει την πιο περίτεχνη φωλιά ανάμεσα στα πουλιά της Ευρώπης. Τα μικρά πουλιά που κατοικούν μέσα σε αυτά τα γεμάτα από βλάστηση τοπία, ακόμα κι να τα δεις, δύσκολα μπορείς να παρακολουθήσεις τη ζωή τους και ακόμα πιο δύσκολα να τα κινηματογραφήσεις. Και όμως, εμείς θα κατορθώσουμε να τα δούμε. Σκηνοθεσία Σταύρος Ιωάννου

Η μάνα

Ενας νέος Ρώσος σκηνοθέτης, ο Αλεξάντρ Σοκούροφ έχει αναδειχτεί ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στο χώρο του κινηματογράφου και θεωρείται ο διάδοχος του Αντρέι Ταρκόφσκι που συνεχίζει την παράδοση της ρώσικης κουλτούρας, που είναι η ποίηση, η λογοτεχνία, η τέχνη στο κινηματογραφικό τοπίο. Ο σκηνοθέτης έχει κιόλας αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, αλλά κατά περίεργο τρόπο δεν έχει τύχει να παρακολουθήσουμε καμιά του ταινία. Λέμε λοιπόν πως: να η ευκαιρία. Να δούμε και να κρίνουμε μόνοι μας αν όσα λέγονται γι' αυτόν είναι αληθινά. Την Τρίτη στις 00.30 θα παρουσιαστεί η ταινία του "Μητέρα και γιος". Μια ταινία που θεωρήθηκε ως ένα σαγηνευτικό έργο τέχνης που συγκίνησε το κοινό και αφηγείται την ιστορία ενός γιου που φροντίζει την ετοιμοθάνατη μητέρα του. Μέσα από ιμπρεσιονιστικές εικόνες από τη ρώσικη ύπαιθρο, ο γιος μετακινεί τη μητέρα του, την τυλίγει με μια κουβέρτα, της χαϊδεύει το κεφάλι και την ταϊζει όπως ένα μωρό. Ο φακός εστιάζεται στον πόνο του γιου που βλέπει τη γυναίκα που τον έφερε στη ζωή να αργοσβήνει, ενώ μια πεταλούδα κάθεται στο χέρι της, εκείνος νιώθει ότι θα ξανασυναντηθεί με τη μητέρα του. Ενα τοπίο θλιμμένο, θλιμμένο αλλά πανέμορφο, έτσι όπως είναι η ζωή και ο θάνατος.

Το πάθος

Ενα μεγάλο δράμα εποχής του 1987, μια ταινία που αναπλάθει το γαλλικό Μεσαίωνα, μια ιστορία γεμάτη πάθος και που θυμίζει λίγο αρχαία τραγωδία. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Ο Φρανσουά ντε Καρτεμάρ από την εποχή που ήταν παιδί και αποχαιρέτησε τον πατέρα του με δάκρυα στα μάτια, του υποσχέθηκε ότι όσο εκείνος πολεμά για τα πάτρια εδάφη, αυτός θα προσέχει τη μητέρα του αλλά και θα περιφρουρεί την τιμή της. Ο πατέρας δεν έρχεται, ίσως να έχει σκοτωθεί, ποιος ξέρει, όμως, ο γιος μια μέρα που πιάνει τη μητέρα του με έναν εραστή, τηρεί την υπόσχεση που είχε δώσει και τη σκοτώνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα χρόνια περνούν, το παιδί γίνεται έφηβος και ο έφηβος άνδρας. Ο Φρανσουά παντρεύεται και αποκτά δυο παιδιά. Τον Αρνό και τη Βεατρίκη. Κάποτε έρχεται η σειρά του να πάει στον πόλεμο - ο πόλεμος ποτέ δεν τελειώνει οριστικά - και παίρνει μαζί του τον γιο του, που από τη δειλία του ρίχνεται στα χέρια των Αγγλων. Η Βεατρίκη, είναι στον πύργο, μόνη, οργισμένη, παθιασμένη, αποφασισμένη για όλα. Την Τετάρτη από την ΕΤ 1 στις 23.30.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ