Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ασμα Ασμάτων" αθάνατο

Η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών "Α. ΤΑΣΣΟΣ" ανατύπωσε το "Ασμα Ασμάτων"

Ηταν το καλοκαίρι του 1963. Δύο ξεχωριστές μορφές των Γραμμάτων και των τεχνών της χώρας μας, συναντήθηκαν. Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Α. Τάσσος.Η πένα ενός μεγάλου ποιητή, συνάντησε τα "χαράγματα της ψυχής" ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Καρπός αυτής της γνωριμίας, ήταν η έκδοση του βιβλίου "Ασμα Ασμάτων",ενός πολύτιμου βιβλίου, που υμνεί τη ζωή και τον έρωτα. Το "Ασμα Ασμάτων", με μετάφραση Γιώργου Σεφέρη και ξυλογραφίες Α. Τάσσου, τυπώθηκε σε χειροποίητο γαλλικό χαρτί το Μάρτη του 1965, στο ιστορικό τυπογραφείο "Ασπιώτη - ΕΛΚΑ" και κυκλοφόρησαν 465 αριθμημένα αντίτυπα σε βιβλιοφιλική έκδοση.

Τριάντα τρία χρόνια μετά, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών "Α. ΤΑΣΣΟΣ",ανατυπώνει το "Ασμα Ασμάτων",προσφέροντας στο κοινό ένα βιβλίο - λεύκωμα, σπάνιο και πολύτιμο. Το βιβλίο ξανατυπώθηκε σε 600 αντίτυπα, στο ίδιο μεγάλο σχήμα."Η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών "Α. ΤΑΣΣΟΣ"" αναφέρεται στο εκδοτικό σημείωμα, "θεώρησε, έπειτα από τόσα χρόνια και ενώ έχουν φύγει από τη ζωή και οι δύο συντελεστές του βιβλίου, αναγκαία την πιστή ανατύπωσή του, σκοπεύοντας στην επαφή του σημερινού - όχι στενά φιλότεχνου αλλά και του υποψιασμένου - κοινού με το συγκεκριμένο κείμενο και τις εικόνες που το συνοδεύουν. Ετσι, η επανέκδοση τούτη αποβλέπει στην εξοικείωση των νεότερων γενιών με μεγάλα πρότυπα της λογοτεχνίας και της τέχνης του βιβλίου, ξεχασμένα σήμερα".

Μικρό ιστορικό

Το 1963 ο Γ. Σεφέρης είχε ολοκληρώσει την απόδοση στα νέα ελληνικά του κειμένου αυτού, το οποίο χρονολογείται μάλλον τον 4ο αιώνα π. Χ., από την Παλαιά Διαθήκη των Εβδομήκοντα. Ο ποιητής, που τον γοήτευσε η λυρική δύναμη του κειμένου, καρπού του ποιμενικού λαού της Παλαιστίνης, προτίμησε να μην αφεθεί μόνο στην απλή εξιστόρηση ενός έντονου ερωτικού πάθους, περιβεβλημένου ακόμα και με αλληγορικές ερμηνείες.

Οπως έγραφε ο Γ. Σεφέρης από το Λονδίνο, την Πρωτοχρονιά του 1962: "Με φιλοξενούσε τότε ένα αψηλό χωριό του Λιβάνου, εκεί την άρχισα. Το βουνό δε μου έδινε τις ίδιες εντυπώσεις που είχα για το τοπίο διαβάζοντας το "Ασμα". Μέσα στον αλαφρύ και διάφανον αέρα του ήταν πιο σκληρές, πιο γυμνές, πιο φτωχές. Ισως ένα πρόσθετο κίνητρο στο ξεκίνημα αυτής της εργασίας να ήταν η επιθυμία μου να βρω έναν τρόπο οικειότερης συνομιλίας με τον τόπο".

" (... ) Το "Ασμα" βλάστησε, όπως είναι φανερό, ανάμεσα σ' ένα ποιμενικό λαό, το λαό της Παλαιστίνης. Είναι ένα γαμήλιο τραγούδι.Τα πρόσωπα που μας παρουσιάζει είναι η Νύφη, ο Αντρας - τους υποδύονται ίσως δυο πρωταγωνιστές - και ο Χορός από γυναίκες ή και άντρες".

" (... ) Είναι φανερό, ελπίζω, πως δεν έχω την επιθυμία να δώσω στο "Ασμα" μιαν αποκλειστικά νατουραλιστική, όπως λένε, ερμηνεία.Η ιδέα μου είναι ότι τα δυνατά συναισθήματα και οι βαθιά ριζωμένοι πόθοι, όπως είναι εδώ ο πόθος του Ισραήλ για τον ερχομό της βασιλείας του Ιεχωβά, μπορεί να τραφούν από πολλές και διάφορες προσχώσεις και μπορεί να προσαρτήσουν και άλλους πόθους που μοιάζουν αλλότριοι - αν αγγίζουν ακέρια την ανθρώπινη ψυχή - έστω και αν πρόκειται για τον πόθο των δύο αγαπημένων που μας δίνει το "Ασμα". Είναι πλούτος αυτό το μπόλιασμα, δεν είναι φτώχεια".

Συνθέσεις πάθους

Η συνεργασία ποιητή και χαράκτη, δύο δημιουργών εξίσου συνεπαρμένων από το πρωτότυπο κείμενο, έδωσε ένα βιβλίο λιτό, όμως πολύτιμο. Ο Τάσσος δούλεψε δύο χρόνια και χάραξε επτά ξυλογραφίες (μία για το "Προανάκρουσμα" και έξι για τα "Τραγούδια"), που τυπώθηκαν στην αριστερή από το κείμενο σελίδα.Το βιβλίο αυτό θεωρείται ό,τι ωραιότερο φιλοτέχνησε ο Α. Τάσσος. Η οικονομία στο σχεδιασμό του, υπηρετεί απόλυτα το πνεύμα του ποιητικού κειμένου. Το εξώφυλλο έχει σχεδιασμένο τον τίτλο στο υπόλευκο φόντο του χαρτιού. Οι ασπρόμαυρες ξυλογραφίες, τυπωμένες κατ' ευθείαν από τις ξύλινες πλάκες, εικονίζουν τη Νύφη, τον Αντρα και τον Χορό. Οι συνθέσεις του πάθους μεταφέρουν την ένταση του συναισθήματος, στην έκφραση των ματιών και στην κίνηση των χεριών.

Το "Ασμα Ασμάτων" διατίθεται στα γραφεία της Εταιρείας Α. ΤΑΣΣΟΣ (Αρδηττού 34 και Λ. Φωτιάδου 2, τηλέφωνο 9243100).

Ηλιάνα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ