Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη Βουλή το ασφαλιστικό της ΔΕΗ

Ως επιχείρημα που στοχεύει σε επικείμενο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ - μέσα μάλιστα στα πλαίσια της "απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες" και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης μέρους ή συνολικά της ΔΕΗ - χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας "περί ελλειμματικότητας της Ασφάλισης της ΔΕΗ" οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης,Μήτσος Κωστόπουλος και Ορέστης Κολοζώφ, οι οποίοι φέρνουν το θέμα στη Βουλή, με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε έκθεσή του ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της ΔΕΗ, είναι ελλειμματικό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Οπως είναι γνωστό - σημειώνεται - το ασφαλιστικό σύστημα της ΔΕΗ είναι σύστημα αυτασφάλισης στην επιχείρηση και ο παραπάνω ισχυρισμός είχε εμφανιστεί στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν και τότε οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αντέδρασαν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι ψεύτικος. Συμφωνήθηκε τότε με την κυβέρνηση να γίνει σχετική μελέτη, η οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ σε ξένο ειδικευμένο σύμβουλο. Η μελέτη αυτή κατέληξε ότι το συσσωρευμένο απόθεμα που υπήρχε στο τέλος του 1993, από την κίνηση του Λογαριασμού Ασφάλισης της ΔΕΗ, ήταν 1,3 τρισεκατομμύρια περίπου και μάλιστα παρουσίαζε ανοδική τάση, δηλαδή δεν υπήρχε έλλειμμα, αλλά αντίθετα πλεόνασμα.

Η επαναφορά του ισχυρισμού περί ελλειμματικότητας της Ασφάλισης της ΔΕΗ, από τον κ. υπουργό Εργασίας και η ασαφής διευκρίνιση που έδωσε στη διαμαρτυρία στη ΓΕΝΟΠ, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τους στόχους της κυβέρνησης και κινδύνους για επικείμενο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της ΔΕΗ, μέσα μάλιστα στα πλαίσια της "απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας" και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης μέρους ή συνολικά της ΔΕΗ.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί.

  • Αν αναγνωρίζουν το τεράστιο πλεόνασμα που υπάρχει στην Ασφάλιση της ΔΕΗ, όπως προέκυψε και από σχετική μελέτη.
  • Αν, με βάση την παραπάνω διαπίστωση, θα αρθούν περιορισμοί που είχαν τεθεί με τον αντιασφαλιστικό Νόμο 2084/92 της ΝΔ, στις ασφαλιστικές παροχές των εργαζομένων της ΔΕΗ, με δικαιολογία τη δήθεν ελλειμματικότητα.
  • Αν σκέφτονται να αναστείλουν κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (τμημάτων της, συνολικά, μέσω θυγατρικών κλπ.), αφού εκτός από τη ζημιά που θα προκαλέσει στο λαό μας και τη χώρα, δεν είναι επιτρεπτά τέτοια μέτρα με δεδομένο ότι πάνω από το 60% του παγίου κεφαλαίου της ΔΕΗ, έχει ουσιαστικά προσφερθεί από τους εργαζόμενους σ' αυτή.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ