Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
"Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς τη σύγκληση των οργάνων της, σε μια περίοδο που η εργατική τάξη της χώρας μας δέχεται μια τεράστια επίθεση σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών της δικαιωμάτων, από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που με συνέπεια στηρίζουν οι συγκεκριμένες πλειοψηφίες, ζητάνε με υπόμνημά τους προκλητικά από την κυβέρνηση να βελτιώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα δίνονται οι συντάξεις στους συνδικαλιστές από το γνωστό Ταμείο των "εργατοπατέρων".
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ καταγγέλλει στην εργατική τάξη την πρόκληση, που σαν στόχο έχει τον παραπέρα εκμαυλισμό των συνειδήσεων, τη συναλλαγή και τη διαιώνιση του εργατοπατερισμού. Εχει ακόμα σαν στόχο την παραπέρα ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στα σχέδια και τις επιδιώξεις του συστήματος.
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την εργατική τάξη να αντιδράσουν, να καταγγείλουν τη νέα πρόκληση και να εκφράσουν την αντίθεσή τους μέσα από την πάλη τους για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".