Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ψήφο στην «Αγωνιστική Συνεργασία»

Σήμερα και αύριο οι αρχαιρεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, την ΑΣΚΕ, το ΚΕΣ και στο Συμβούλιο Ασφάλισης

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Επιχείρηση και τους εργαζόμενους αρχίζουν σήμερα και λήγουν αύριο οι αρχαιρεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, την ΑΣΚΕ, το ΚΕΣ και στο Συμβούλιο Ασφάλισης. Η περίοδος είναι κρίσιμη, διότι πλέον η ΔΕΗ έχει μπει και επίσημα στην τροχιά της ιδιωτικοποίησης - διάλυσης, και, όπως επισημαίνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», τώρα χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων μέσα σε κάθε χώρο δουλιάς, να συγκροτήσουν το μέτωπο αντίστασης για τη σωτηρία της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού, για ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, ενιαία καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή, Μεταφορά και Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πέρα από όλες τις συνέπειες που θα έχει για το σύνολο του ελληνικού λαού, θα συμπαρασύρει και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της Επιχείρησης, αλλά του ασφαλιστικού, που διαλύθηκε, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα η «Αγωνιστική Συνεργασία» κάνει ειδικότερη αναφορά στη διάλυση του ασφαλιστικού, που επιτεύχθηκε με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ - ΣΥΝ), σημειώνοντας ότι «ο νέος Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ/ΔΕΗ) δεν είναι απλά ένα θνησιγενές σχήμα, αλλά αποτελεί το προοίμιο για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, στην κατεύθυνση του ήδη αποτυχημένου χιλιάνικου μοντέλου των τριών πυλώνων, σύμφωνα με την περίφημη έκθεση Σπράου. Στόχος είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η πριμοδότηση της εργοδοσίας και η μείωση των ασφαλιστικών παροχών και συντάξεων, η εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ετσι ετοιμάζεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών, περικοπή του εφάπαξ, περιορισμός και κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, κλπ.».

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία» αναφέρει ότι η συζήτηση που ξεκίνησε για το νέο κανονισμό προσωπικού και το μισθολόγιο δεν είναι καθόλου αθώα ούτε συνδέεται με τα πάγια αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για εκδημοκρατισμό, ορθολογικοποίηση του μισθολογίου, άρση αδικιών και ανισοτήτων, που διχάζουν το προσωπικό στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» των εκάστοτε διοικήσεων. Αντίθετα, στόχο έχει να επιβάλει τις «νέες» εργασιακές σχέσεις που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την κεντρική λογική της «μείωσης του εργατικού κόστους», τον «φτηνό» εργαζόμενο. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν κρύβουν τις προθέσεις τους και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, που λυμαίνονται τη ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία, έχουν ήδη συναινέσει κατ' αρχήν στην υποβάθμιση της θέσης του εργαζόμενου στην Επιχείρηση, όταν αποδέχτηκαν σαν κεντρικό στόχο τους την «ανταγωνιστική ΔΕΗ». Οι εκλεγμένοι με τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΔΣ, ΑΣΚΕ, ΚΕΣ και ΣΑΠ όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησαν την ίδια πορεία με τις παρατάξεις τους. Στήριξαν τις βασικές επιλογές ιδιωτικοποίησης - αποδιοργάνωσης - (διά)λυσης του Ασφαλιστικού.

Τέλος η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτιά της, συγκροτώντας έτσι το μέτωπο αντίστασης για τη σωτηρία της ΔΕΗ, ερχόμενοι σε σύγκρουση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτάσσει τη διάλυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ακόμα να έρθουν σε σύγκρουση με τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ