Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ΚΑΕ ξεπουλήθηκαν, τα ερωτηματικά παραμένουν

Διαθέτουν ή όχι οι αγοραστές τα 81 δισ. δραχμές που είναι το τίμημα για το ξεπούλημα των ΚΑΕ; Ποιο ρόλο παίζει η Εθνική στη διεκπεραίωση του κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων;

Η εκποίηση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), της πιο κερδοφόρας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης, είναι πλέον - εκτός απροόπτου - γεγονός. Χτες το πρωί οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας SARESKO - ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ - ΣΑΡΑΝΤΗΣ, κατέθεσαν το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής, αίροντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο για το ξεπούλημα των ΚΑΕ. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, εξέφρασε "την ικανοποίηση για τη θετική αυτή εξέλιξη στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων". Οσον αφορά στη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) - την κρατική εταιρία στην οποία η κυβέρνηση έχει αναθέσει την προώθηση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων - με μια λιτή ανακοίνωσή της γνωστοποιούσε χτες ότι προχώρησε "στην κατακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% των ΚΑΕ".Αν και το ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης, το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης των ΚΑΕ θα πρέπει, με μερικές επιφυλάξεις, να θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε, το παρασκήνιο που εκδηλώθηκε από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι και χτες το πρωί, αναδεικνύει όλη τη σαπίλα και το καθεστώς διαφθοράς που έχει δημιουργήσει αυτή καθ' εαυτή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Αναδεικνύει την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης, όπου ο υποψήφιος αγοραστής κινείται μεταξύ αφερεγγυότητας και τυχοδιωκτισμού, ενώ η κυβέρνηση (η οποία έχει αποφασίσει να ξεπουλήσει πάση θυσία) σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, εξασφαλίζουν στους "αγοραστές" τα χρήματα - που οι τελευταίο δεν έχουν - για να αγοράσουν την υποψήφια προς εκποίηση δημόσια εταιρία.

Για το τι διαδραματίστηκε την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ της κυβέρνησης και της αγοράστριας κοινοπραξίας - για το αν υπήρξε πρόβλημα χρηματοδότησης της εξαγοράς και για το αν η Εθνική Τράπεζα έπαιξε κάποιο "ειδικό" ρόλο - υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Το σίγουρο είναι ότι το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο συνήλθε σε ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη το βράδυ, μαζί με τους εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας (οι τελευταίοι συμμετείχαν με την ιδιότητα του συμβούλου πώλησης) και νομικούς, όπου και συζήτησαν επί μακρόν γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της αγοράστριας κοινοπραξίας. Η προσκόμιση από την τελευταία, του αντιγράφου της εγγυητικής επιστολής, αντί του πρωτοτύπου, συνδέθηκε με την αδυναμία πληρωμής του ποσού των 81 δισ. δραχμών που θα πρέπει να καταβληθεί για την εξαγορά του 67% των μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι "Μέριλ Λιντς" και "Καρλάιν Κρουπ" -που πριν την κρίση, έδιναν εγγύηση για τη χορήγηση δανείου στην κοινοπραξία - απάντησαν ότι δεν ήταν σε θέση να τους εξασφαλίσουν χρηματοδότηση λόγω των ζημιών που είχαν από τη διεθνή κρίση. Το μπαλάκι στη συνέχεια πέρασε στην Εθνική η οποία ανέλαβε να βοηθήσει την κατάσταση... Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, σε μία προσπάθεια βολιδοσκόπησης της κατάστασης, ήρθαν σε επαφή με την Εθνική Τράπεζα από την οποία ζήτησαν να πληροφορηθούν αν μπορούσε να εγγυηθεί χρηματοδότηση 50 δισ. δραχμών. Τόσα τους έλειπαν. Από την πλευρά της η Εθνική, η οποία ήρθε σε επαφή με άλλες τράπεζες στα πλαίσια δημιουργίας κοινοπρακτικού σχήματος, απάντησε θετικά στο αίτημα αυτό.

Αντίθετα οι εκπρόσωποι των αγοραστών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, ότι δε ζητήθηκε από την Εθνική κάποιος "ειδικός" ρόλος και ότι όλα τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από παρεξήγηση και από τους ανταγωνιστές... Την ολλανδική KAPPE, με την οποία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επιχειρήθηκε ανεπιτυχής προσέγγιση από την SARESKO την Τετάρτη για υποβολή κοινής προσφοράς. Με δηλώσεις του στο "Ρ", εκπρόσωπος της εταιρίας "Σαράντης", ανέφερεότι η εταιρία του είναι έτοιμη να καταβάλλει τα 10 δισ. δραχμές που της αναλογούν για την εξαγορά των μετοχών των ΚΑΕ, ενώ ο εκπρόσωπος της SARESKO ισχυρίστηκε ότι η μη κατάθεση της πρωτότυπης εγγυητικής επιστολής οφείλεται σε παρεξήγηση και πως ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ