Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρεία σύσκεψη για πληθωρισμό και προϋπολογισμό

Εναλλακτικά σενάρια μέτρων, μεταξύ των οποίων η συνέχιση της συμπίεσης των μισθών, των συντάξεων και των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εξετάστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με στόχο την πάση θυσία ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

Ο προϋπολογισμός του 1999 (περιλαμβάνει και την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα) καθώς και η πορεία του πληθωρισμού που φαίνεται να... ανθίσταται πέρα από κάθε πρόβλεψη, ήταν τα βασικά αντικείμενα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.Στη σύσκεψη αυτή - πήραν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς και Ν. Χριστοδουλάκης,Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος και ο Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης - εξετάστηκαν διάφορα σενάρια μέτρων και πολιτικών, που είχαν καταρτιστεί με γνώμονα την πάση θυσία εκπλήρωση των στόχων της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, οι γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του 1999. Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Σχετικά με το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού του 1999, ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε για άλλη μια φορά τη δήλωσή - υπόσχεση ότι "δε θα επιβληθούν νέοι φόροι". Ακόμη όμως κι αν τηρηθεί η κυβερνητική υπόσχεση περί μη επιβολής νέων φόρων, τα λαϊκά εισοδήματα θα επιβαρυνθούν και θα δεχτούν νέο πλήγμα, από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται τιμαριθμοποίηση ούτε της φορολογικής κλίμακας ούτε του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προϋπολογισμού του 1999 - που είχε αποκαλύψει ο "Ρ" πρόσφατα - τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν σε σχέση με το 1998 με ρυθμό 6,8% (σχεδόν τριπλάσιο του στόχου για το ρυθμό πληθωρισμού) και να ανέλθουν σε 10.014 δισ. δρχ. από 9.376 δισ. δρχ. φέτος. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να παρουσιάσουν ονομαστική αύξηση, μόλις κατά 5,8% και να ανέλθουν σε 11.008 δισ. δρχ. Για τη συγκράτηση των δαπανών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει στο δημόσιο τομέα την ίδια αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, στη χτεσινή σύσκεψη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη χορηγήσει διορθωτικό ποσό - που να αναπληρώνει μέρος των απωλειών από τη διαφορά ονομαστικών αυξήσεων μισθών και συντάξεων και πληθωρισμού του 1998 - και να περιορίσει τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο για το 1999 σε ποσοστά μικρότερα του 2%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκαν περικοπές της τάξης των 200 δισ. δραχμών - σε σχέση με τα αρχικά σενάρια που υπήρχαν - στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι οποίες σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται να ανέλθουν το 1999 σε 2.200 δισ. δρχ. περίπου (ενώ αρχικά σενάρια ανέβαζαν το ποσό στα 2.410 δισ. δρχ.).

Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, φέρεται να παρέμεινε καθηλωμένος στο 5% και το Σεπτέμβρη, καθώς από διάφορες πλευρές διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τα μέχρι σήμερα "μέτρα" που ελήφθησαν δεν είναι αρκετά, για να προκαλέσουν δραστική υποχώρησή του. Στα πλαίσια αυτά δεν αποκλείεται η λήψη περαιτέρω μέτρων στην πορεία των επόμενων μηνών (κυρίως στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης), καθώς η επίτευξη ρυθμών της τάξης του 2% το 1999, αποτελεί κομβικό σημείο - στη λογική της κυβέρνησης - για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Οπως ανέφερε σε σχέση μ' αυτό ο Γ. Παπαντωνίου "είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα πολιτικής που διαθέτουμε για να επιτύχουμε το στόχο του 2% για το τέλος του 1999".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ