Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΘΕΣΣΑΛΟ-ΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Παρέμβαση για τα λαϊκά προβλήματα

Με εκβιαστικές μεθοδεύσεις επιχειρεί το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΔΩΘ) να εισπράξει από τους γονείς των παιδιών που φοιτούν εκεί την αύξηση που είχε επιβάλει πέρσι στα δίδακτρα (15%), καθώς και το 1/3 των ετήσιων διδάκτρων της φετινής χρονιάς που αυξήθηκαν εκ νέου κατά 5%, μαζί με το ποσό της εγγραφής. Ποσό που ξεπερνά τις 100.000 δρχ. Σε διαφορετική περίπτωση η Γραμματεία του ΔΩΘ απειλεί πως π. χ. τα παιδιά που δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνη, αλλά έχουν πληρώσει τα εξέταστρα, δε θα μπορέσουν να δώσουν κατατακτήριες αν προηγουμένως δεν κάνουν εγγραφή για τη νέα χρονιά. Το θέμα έφερε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο δημοτικός Σύμβουλος της ΔΑΚ και υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Αντεπίθεση Τώρα", Αγάπιος Σαχίνης,ο οποίος ζήτησε να μη γίνει καμία αύξηση διδάκτρων για τη φετινή σχολική χρονιά και να γίνουν οι εγγραφές των παιδιών χωρίς απειλές και εκβιασμούς και φυσικά χωρίς την απαίτηση προκαταβολής των 100.000 δρχ.

Να σημειωθεί πως πολλοί γονείς την προηγούμενη χρονιά, επειδή η γραμματεία του ΔΩΘ αρνούνταν να εισπράξει τα δίδακτρα χωρίς την αύξηση, κατέθεσαν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για λογαριασμό του ΔΩΘ, που επίμονα αρνείται να τα εισπράξει και έτσι εμφανίζει τους γονείς χρεωμένους. Ηδη μετά την άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε πέρσι και συνεχίζεται φέτος, με τις απανωτές αυξήσεις, τις περικοπές σε διδάσκοντες κλπ., πολλοί γονείς εγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλα ιδιωτικά ωδεία.

Παρέμβαση για το Μετρό

Εξάλλου στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Αγάπιος Σαχίνης ζήτησε και την πληρέστερη ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μετρό της πόλης και την ανάθεση της κατασκευής του στην εταιρία "ΜΠΟΙΝΓΚ", με αφορμή τα διάφορα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Οπως ανέφερε, κρίνεται αναγκαία μια τέτοιου είδους ενημέρωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σωστή και σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης προώθηση του έργου.

Συνεχίζονται οι περιοδείες

Να αντισταθούν στην αντικοινωνική πολιτική και να αγωνιστούν για μια άλλη ανθρώπινη πολιτική που θα εξυπηρετεί τους δημότες και τις ανάγκες τους, κάλεσε τους εργαζόμενους στο Βρεφονηπιακό Σταθμό "Αγιος Στυλιανός", το κλιμάκιο του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Αντεπίθεση Τώρα" που περιόδευσε στο ίδρυμα.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου Θόδωρος Κυριακίδης,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και Κώστας Νίτσος,πρώην υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστής, εκλεγμένος επί σειρά ετών στον ΣΕΔΘ και την ΠΟΕ - ΟΤΑ, συζήτησαν με τους εργαζόμενους τα προβλήματα του ιδρύματος, αλλά και τις δυνατότητες επιβίωσης και ανάπτυξης της προσφοράς προς τους δημότες της Θεσσαλονίκης, κόντρα στην κοινωνική πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται.

Η επιβίωση όμως του ιδρύματος φαντάζει αδύνατη, αφού αντί των 500 εκατ. προϋπολογισμό που κατατέθηκε, ο δήμος ενέκρινε 390 εκατ. και στην πράξη θα το χρηματοδοτήσει μόνο με 241 εκατ., με άμεσο αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές πάνω από το 1/3 της επιδότησης. Η δε παρουσία του κράτος είναι ανύπαρκτη από το 1991, όταν σταμάτησε την πενιχρή επιχορήγηση μαζί με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών για τον ελληνικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ