Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΓΟΥΛΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ"
Μοναδική λύση η διεκδίκηση

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, έγινε προσπάθεια, από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που είχαν την πλειοψηφία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στις προηγούμενες εκλογές, να μετατρέψουν την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ), σε αποκεντρωμένο μηχανισμό του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μ' αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η προώθηση και η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, που αποφασίζουν τα πολυεθνικά κέντρα και αποσκοπούν στο ξεπούλημα της χώρας μας και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σ' αυτά τα τέσσερα χρόνια, επιβεβαιώθηκε ότι η ΝΑ είναι ένα θεσμικό όργανο, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες, απαραίτητο για τις αναπροσαρμογές του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια στάση τήρησε η νομαρχιακή αρχή απέναντι σ' αυτά;

- Η Κέρκυρα αντιμετωπίζει μια πληθώρα προβλημάτων. Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα - πρόβλημα, που αφορά, βέβαια, τη χώρα στο σύνολό της και όχι μόνο το νομό - είναι η προώθηση των σχεδίων της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για τη δημιουργία ενός εργασιακού μεσαίωνα. Το εισόδημα των αγροτών έχει κάθετη πτώση κατά 250%, εξαιτίας της εξευτελιστικής τιμής του λαδιού και των περικοπών στις επιδοτήσεις. Η ανεργία έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στους νέους, ενώ οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συρρικνωθεί ή εξαφανιστεί.

Ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με τη συμπαράταξη της ΝΔ, υλοποίησε πλήρως την πολιτική αποδιάρθρωσης του Ελαιώνα της Κέρκυρας, χτύπησε τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων, παράλληλα υπηρέτησε πιστά τα μεγάλα συμφέροντα. Σ' αντίθεση μ' αυτήν την πρακτική, η ΝΑΣ βρέθηκε κοντά στους αγώνες όλων των εργασιακών κλάδων, προσπάθησε να στρέψει το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε αγωνιστική κατεύθυνση, σε ρότα διεκδίκησης από την κυβέρνηση, προτείνοντας ένα φιλολαϊκό τρόπο οικονομικής ανάπτυξης.

- Ποια η πρότασή σας για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο είναι το μήνυμα της παράταξης για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Η φιλολαϊκή οικονομική ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την ανατροπή της σημερινής πολιτικής, που ακολουθείται στη χώρα μας. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, ο κερκυραϊκός λαός μπορεί και επιβάλλεται να συνεισφέρει ουσιαστικά και δυναμικά. Παλεύουμε για μια οικονομική ανάπτυξη, με βάση την αγροτική οικονομία, την ελαιοπαραγωγή, τη βιοτεχνία και τον τουρισμό. Εκείνο, όμως, που πρέπει να χαρακτηρίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι η αγωνιστική στάση με την κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η "Νομαρχιακή Συμπαράταξη" προτείνει μια και μοναδική λύση: Αγώνα και διεκδίκηση. Είναι αναγκαίο να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται και μας οδηγεί στο Μεσαίωνα.

Είναι αναγκαίο να αναδειχτεί διεκδικητικό και μαχητικό Νομαρχιακό Συμβούλιο, που θα παλέψει για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, για να διατηρηθεί η δωρεάν παιδεία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά αποτελούν την εγγύηση που μπορεί να δώσει η "Νομαρχιακή Συμπαράταξη", σε αντίθεση με τους διάφορους προεκλογικούς "αντάρτες" και "ασυμβίβαστους", οι οποίοι "θυμήθηκαν" τα προβλήματα του νομού μας, των εργαζομένων και όλου του λαού τους τελευταίους μήνες, ενώ τόσα χρόνια σιωπούσαν ή βοηθούσαν την κεντρική εξουσία.

Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ