Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑΣ
Υπόδειγμα αγωνιστή και κομμουνιστή

Ενας ακόμη σύντροφος, που τίμησε με τους αγώνες και την πίστη του ως το τέλος της ζωής του το ΚΚΕ, έφυγε για πάντα από κοντά μας. Είναι ο Γιάννης Τσερμέγκας,λαϊκός αγωνιστής, που αφιερώθηκε ολόψυχα στην πάλη ενάντια στην αδικία και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι σύντροφοί του, αγωνιστές Στράτος Τσαμπής, Στέφανος Παπαγεωργάκης, Δημήτρης Μπάφας, μας δίνουν ορισμένα βιογραφικά του στοιχεία, έτσι όπως τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά.

Ποιος ήταν ο Γ. Τσερμέγκας

"Ο Γιάννης Τσερμέγκας γεννήθηκε το 1915 στην Ικαρία και γαλουχήθηκε σε μια αγωνιστική οικογένεια που δόθηκε ολοκληρωτικά στο ΚΚΕ. Ο αδελφός του Μιχάλης εκτελέστηκε μαζί με τους 200 ήρωες της Πρωτομαγιάς του 1944 στην Καισαριανή. Ο Στέφανος ήταν εθελοντής αξιωματικός στο Δημοκρατικό Στρατό της Διεθνούς Ταξιαρχίας στην Ισπανία. Ο Γιάννης από μαθητής του Γυμνασίου μπήκε στην ΟΚΝΕ και εξελίχθηκε σε ηγετικό στέλεχος του επαναστατικού κινήματος της Σάμου - Ικαρίας. Την περίοδο της Κατοχής ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ Ικαρίας και αμέσως μετά την απελευθέρωση πέρασε στην παρανομία για να ηγηθεί του αντάρτικου του ΔΣΕ Ικαρίας.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, έμεινε στο Βουνό με την παράνομη ομάδα ως το 1955, που με εντολή του Κόμματος έφυγε για το εξωτερικό. Εμεινε στα χρόνια της προσφυγιάς στην Πολωνία, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του PZPR για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Πιστός όπως ήταν στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, δεν έχασε τον προσανατολισμό του. Πάλεψε μαζί με τους κομμουνιστές που έμειναν στην Πολωνία για να δημιουργήσουν το νέο κομμουνιστικό κόμμα.

Η ζωή και η δράση του Γιάννη Τσερμέγκα ήταν υπόδειγμα κομμουνιστή. Είχε μια απέραντη πίστη που τον γέμιζε με αισιοδοξία για τη Νίκη. Τολμηρός και θαρραλέος όπως ήταν, αλλά και συνετός, αναλάμβανε και εκτελούσε με επιτυχία δύσκολες και υπεύθυνες αποστολές. Και κοντά σ' όλα τ' άλλα, ήταν ένας τύπος καλοσυνάτος, που προκαλούσε την αγάπη και την εκτίμηση όσων τον γνώριζαν. Δε θα βρεθεί άνθρωπος, που να τον είχε εχθρό. Ακόμα κι αυτοί οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον εκτιμούσαν.

Εμείς οι τρεις που μένουμε ακόμα στη ζωή από την παράνομη ομάδα της Ικαρίας και τον ζήσαμε από κοντά, συνειδητοποιούμε τη μεγάλη απώλεια για το Κόμμα.

Ο πόνος, που μας προκάλεσε ο ξαφνικός του θάνατος, είναι μεγάλος. Κι όσο ζούμε κι όσο παλεύουμε, κρατάμε στη μνήμη μας τον ωραίο και ανεπανάληπτο σύντροφο.

Συμπονούμε, μαζί με την οικογένειά του, τη γυναίκα του, την κορούλα του, την αδελφή του και τ' ανίψια του και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο για να αντέξουν αυτή τη μεγάλη απώλεια.

Προσφέρουμε στη μνήμη του, στο ΚΚΕ που αφιέρωσε τη ζωή του, το συμβολικό ποσό των 30.000 δρχ. κι ευχόμαστε να 'ναι χιλιάδες οι αγωνιστές που θα πάρουν τη θέση του".

***

Παλιοί ΕΠΟΝίτες και αντιστασιακοί σύντροφοί του, από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ικαρίας, σκιαγραφούν και αυτοί τον κομμουνιστή, τον αγωνιστή και Ανθρωπο Γιάννη Τσερμέγκα, μ' όλη την εκτίμηση που έτρεφαν γι' αυτόν. Και τον αποχαιρετούν στο τελευταίο του ταξίδι μ' όλη τους την αγάπη. "... Η ζωή σου, που ήταν όλη ένας αδιάκοπος αγώνας για το σοσιαλισμό, θα είναι για πολλά χρόνια παράδειγμα προς μίμηση, γι' αυτούς που ενδιαφέρονται και παλεύουν για την ειρήνη και την ευτυχία των ανθρώπων.

Η σεμνότητα, η ανιδιοτέλεια, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σου, ενώ η ψυχραιμία σου και η τετράγωνη λογική σου αρκετές φορές έβγαλε τις ΕΑΜικές οργανώσεις του νησιού μας από δυσάρεστες καταστάσεις.

Συναγωνιστή Γιάννη, δικαιολογημένα έχεις γίνει θρύλος στο νησί μας, έγινες ο "Τσερμέγκας".

Θα σε θυμόμαστε πάντα, με το χαμόγελό σου και τη φλόγα του αγώνα στα μάτια σου".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ