Δήλωση - καταγγελία του βουλευτή του Κόμματος Μπάμπη Αγγουράκη
Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ψηφιακή τηλεόραση, γιατί δεν μπορούσε να συναινέσει σε μια αντιδραστική εξέλιξη, που σηματοδοτείται και από την αναφορά της εισηγητικής έκθεσης, ότι από δω και στο εξής η πληροφορία είναι ένα εμπόρευμα. Δεν ήθελε να συνεργήσει στο έγκλημα που επιχειρείται για την παράδοση στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο της ψηφιακής τηλεόρασης και την κατάργηση της αποκλειστικότητας της ΕΡΤ για τη λειτουργία της,αναφέρει με χτεσινή δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.Στη δήλωση, συγκεκριμένα, σημειώνονται τα παρακάτω:
"Η συζήτηση που κάναμε στη Βουλή, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία μας με την ουσία του σχεδίου νόμου για τις ραδιοφωνικές και ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες και αφορά στην κατάργηση της αποκλειστικότητας της ΕΡΤ στη μετάδοση του ψηφιακού κωδικοποιημένου σήματος.
Αυτή είναι η ουσία του νόμου που η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή. Η κατάργηση αυτής της αποκλειστικότητας είναι ο δρόμος για να ανοίξει η ανεξέλεγκτη δράση του ευρωπαϊκού, αμερικανικού, αλλά και ντόπιου κεφαλαίου στα ΜΜΕ. Ολες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του νόμου εξασφαλίζουν, όχι απλώς τον έλεγχο από το μεγάλο κεφάλαιο του σοβαρού τομέα της πληροφόρησης, της διαμόρφωσης των συνειδήσεων και πολιτιστικών προτύπων στη χώρα μας, αλλά τη μονοπώληση αυτού του τομέα αποκλειστικά και μόνο από το μεγάλο κεφάλαιο.
Το ΚΚΕ δεν μπορούσε να συναινέσει σε μια τέτοια αντιδραστική εξέλιξη, μια εξέλιξη που σηματοδοτείται και από την αναφορά της εισηγητικής έκθεσης, ότι από δω και στο εξής η πληροφορία είναι ένα εμπόρευμα, από δω και στο εξής ο πολίτης, ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε απλό καταναλωτή, από δω και στο εξής όλες οι πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μπαίνουν σ' αυτή τη λογική. Το λέω αυτό, γιατί ενώ το σχέδιο νόμου αφορά και ζητήματα που έχουν σχέση με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως είναι οι τηλεργασίες, η τηλεμάθηση, οι τραπεζικές συναλλαγές, οι οικονομικές δραστηριότητες μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης, όλα αυτά τα αφήνει στη δικαιοδοσία και στην απόλυτη ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.
Η εφαρμογή του σχεδίου νόμου θα οδηγήσει σε μια πιο δραματική κατάσταση από αυτή που έχουμε γνωρίσει στα ΜΜΕ μέχρι τώρα. Να σημειωθεί επίσης, ότι στο κρίσιμο και βασικό ζήτημα το σχετικό με την ΕΡΤ, όλα τα άλλα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ είχαν εξ αρχής συμφωνήσει στην άρση της αποκλειστικότητάς της. Βεβαίως, αυτή η άρση της αποκλειστικότητας βάζει σοβαρά ζητήματα ατομικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, που, όχι απλώς δε διασφαλίζονται, ούτε θα ήταν δυνατόν να διασφαλιστούν, αλλά θα κινδυνέψουν πολύ περισσότερο στο μέλλον.
Το ΚΚΕ πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς και στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έθεσε εξαντλητικά τα παραπάνω θέματα. Συνάντησε, όμως, την απόλυτη άρνηση της κυβέρνησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, επειδή δεν ήθελε να συνεργήσει στο έγκλημα".
Με κατηγορίες του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιτίας του ότι αποχώρησαν από τη συζήτηση, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση του Γ' θερινού Τμήματος της Βουλής, με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση. Ο Δ. Ρέππας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απουσία προτάσεων - ξεχνώντας ότι θέσεις αναπτύχθηκαν κατά τη συζήτηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή - και σημείωσε ότι η επιλογή για την αποχώρηση της ΝΔ βαρύνει προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οσον αφορά τη συζήτηση κινήθηκε σε... θεωρητικά θέματα, αφού έγινε μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα στο μέλλον νομοθεσίας για το Ιντερνετ.