Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
"Η νεολαία θα δώσει την απάντησή της"

Σε εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και τη Ζάκυνθο μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός, και αναφέρθηκε στη μάχη των δημοτικών εκλογών και στις προσπάθειες της Εκκλησίας να εισχωρήσει στα σχολεία

Τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η ΚΝΕ στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, "ώστε να ακουστεί πιο δυνατά το μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και από τη νεολαία", επισήμανε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός,ο οποίος μίλησε στις εκδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα και τη Ζάκυνθο,στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ν. Σοφιανός και στις προθέσεις της Εκκλησίας να εισβάλει στα σχολεία.

Οι διήμερες εκδηλώσεις στην Καλαμάτα περιλάμβαναν, εκτός από την ομιλία του Ν. Σοφιανού, και συναυλίες από ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα, θεατρικά σκετς εμπνευσμένα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα. Στη Ζάκυνθο η εκδήλωση έγινε την περασμένη Κυριακή και περιλάμβανε και χαιρετισμούς των υποψηφίων δημάρχων και νομάρχη που στηρίζει το ΚΚΕ, οι οποίοι κάλεσαν σε συσπείρωση μπροστά στις εκλογές.

"Πιστεύουμε ότι η Οργάνωσή μας, με τη δράση της το επόμενο διάστημα, μπορεί να συμβάλει ώστε να ακουστεί πιο δυνατά το μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και από τη νεολαία. Για να κόψουμε τη φόρα στον Σημίτη και την κυβέρνησή του λέγοντας "όχι" στους κυβερνητικούς - συνασπισμένους υποψηφίους". Αυτό τόνισε ο Ν. Σοφιανός στην ομιλία του αναφερόμενος στις εκλογές του Οκτώβρη και συνέχισε: "Εμείς λέμε ότι στις εκλογές μπορεί να δοθεί μήνυμα αγωνιστικό, λέγοντας "όχι" σε όλους αυτούς που, με άλλα λόγια, ακολουθούν την ίδια πολιτική. Και δεν είναι τυχαίο που ειδικά ο ΣΥΝ συνεργάζεται σχεδόν στο σύνολο των επαρχιών, σε μια σειρά δήμους σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αθήνα, με το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να ψαρέψει σε θολά νερά, προσπαθώντας να μειώσει την ικανότητα αγωνιστικής συσπείρωσης, που μπορεί να εκφραστεί στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Δίνοντας ένα τέτοιο μήνυμα στις δημοτικές εκλογές, ένα μήνυμα τιμωρίας και λαϊκής αντεπίθεσης, μπορούμε με καλύτερους όρους μετά τις εκλογές να συνεχίσουμε τη δράση μας", επισήμανε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΟΧΙ στα σχολεία - κατηχητικά

Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες να εισχωρήσει στα σχολεία η Εκκλησία. "Απ' τη μια μας γυρνάνε στο μεσαίωνα, αφαιρώντας εργασιακά, μορφωτικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα της νέας γενιάς, κι από την άλλη θέλουν να κάνουν και τη συνείδηση της νεολαίας μεσαιωνική. Και σ' αυτή την αποστολή φαίνεται ότι καλείται να συμμετάσχει και ο αρχηγός της Εκκλησίας", τόνισε. "Τα σκοταδιστικά κηρύγματα, οι επουράνιες λύσεις και η λογική της ελεημοσύνης έρχεται σαν αντίπαλο δέος σ' αυτό που θέλουν να βαφτίσουν σαν τέλος των ιδεολογιών. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα εθνικιστικά - σοβινιστικά κηρύγματα και οι διασυνδέσεις με φασιστικές ομάδες και φυλλάδες. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα κηρύγματα γίνονται από αυτούς που δε θα πάνε στην πρώτη γραμμή να πολεμήσουν, αλλά από αυτούς που θα κάνουν τις κηδείες για τη νεολαία, που θα γυρίζει σκοτωμένη στα τυχοδιωκτικά τους σχέδια", επισήμανε.

Ο Ν. Σοφιανός πρόβλεψε ότι οι μαθητές δε θα αφήσουν αυτές τις προσπάθειες να περάσουν, τονίζοντας: "Θα υπάρχει και απάντηση στις προσπάθειες να αλωθεί ειδικά η μαθητική νεολαία, να μπουν στο στόχο της επιχείρησης Εκκλησία - ιδεολογία τα λύκεια. Χρειάζεται να ρωτήσουμε τι έκανε ο μητροπολίτης Βόλου Χριστόδουλος, όταν πριν ένα χρόνο όλα τα λύκεια του Βόλου για δύο μήνες ήταν σε κατάληψη και χιλιάδες μαθητές βρίσκονταν στο δρόμο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους; Εφτιαχνε καφετερίες για τους μαθητές. Ομως, οι μαθητές δε θέλουν καφετερίες. Οι μαθητές θέλουν μόρφωση, δουλιά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν πολλά λύκεια, όπου τα μαθητικά συμβούλια θα δώσουν απάντηση σ' αυτές τις προθέσεις. Είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές δε θα επιτρέψουν τα σχολεία τους να μετατραπούν σε κατηχητικά. Η ΚΝΕ καλεί τους νέους, απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, απέναντι σ' αυτή τη βρώμικη πολιτική, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ