Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Εγγύηση η ενεργοποίηση του λαού

- Κλείνουν τέσσερα χρόνια φέτος από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ). Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Αρκούν λίγες λέξεις για να προσδιορίσουμε την πορεία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΝΑ: "Θεσμός χωρίς αρμοδιότητες και πόρους". Μιλάμε δηλαδή, για έναν ακόμα διοικητικό μηχανισμό μακριά από το λαό και, αντίθετα, στην υπηρεσία και εξυπηρέτηση της κυρίαρχης πολιτικής. Η ΝΑ, όπως την κατάντησε η κυβερνητική πολιτική, δεν έχει καμία σχέση με την Αυτοδιοίκηση που οραματίστηκε και πάλεψε ο λαός μας. Κι αυτό γιατί, ένας θεσμός που αγκαλιάζεται σφιχτά από το κράτος, δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκός.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της νομαρχιακής αρχής απέναντί τους;

- Ο νομός Μαγνησίας αποτέλεσε και αποτελεί πιλότο εφαρμογής της "κεντροαριστερής" πολιτικής, με μπροστάρη τον σημερινό νομάρχη, Π. Σκοτινιώτη και την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που λειτούργησαν ως πιστοί διοικητικοί υπάλληλοι της κυβέρνησης. Ετσι μετέτρεψαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε διαχειριστικό όργανο της επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής. Αρνήθηκαν τη διεκδίκηση για παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού με βασικό μοχλό στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Υπονόμευσαν αγώνες λαϊκών στρωμάτων, όπως των αγροτών και των καθηγητών. Πρωτοστάτησαν στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής με την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Εγκλημάτησαν σε βάρος των εργαζομένων του ΟΣΕ και συνολικά στην υποβάθμιση της περιοχής μας, κλείνοντας το θεσσαλικό δίκτυο, ταυτιζόμενοι με την επιλογή της κυβέρνησης.

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού;

- Η ΝΑΣ ήταν η μόνη δύναμη που κατέθεσε ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση, υπέβαλε αναφορές και ερωτήσεις στο νομάρχη για όλα τα παραπάνω προβλήματα, χωρίς να βρει δυστυχώς ανταπόκριση. Στάθηκε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και στήριξε τα δίκαια αιτήματά τους. Εδωσε την πραγματική διάσταση των περιφερειακών προγραμμάτων, το χαρακτήρα και τα αποτελέσματά τους και τις συνέπειές τους στην ανάπτυξη της Μαγνησίας.

Την ίδια στιγμή, έργα όπως το νοσοκομείο, ο περιφερειακός του Βόλου, η αποξηραμένη λίμνη Κάρλα, το εσωτερικό δίκτυο του Πηλίου, δε λύνονται, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες πρωθυπουργού και υπουργών που επισκέπτονται την περιοχή μας. Εξαγγελίες που λησμονούνται πολύ σύντομα. Για μας η ΝΑ πρέπει να είναι εμπνευστής και να πρωτοστατεί για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος του νομού. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι προϊόν επεξεργασίας και κοινών αποφάσεων με όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού. Να αναφέρεται στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στον πολιτισμό, στη δημόσια υγεία, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στη λαϊκή επιμόρφωση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στα προβλήματα της νεολαίας μας, όπως ανεργία, ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το μέλλον.

- Πώς θα μπορέσουν να γίνουν πράξη τα παραπάνω;

- Η μόνη εγγύηση για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων είναι η ενεργοποίηση του λαού και των μαζικών φορέων της Μαγνησίας, μέσα από ένα συνεχή και ειλικρινή διάλογο. Στόχος να δημιουργηθεί ένα πλατύ αγωνιστικό, κοινωνικό μέτωπο που θα σημάνει συναγερμό. Για να σταματήσει η υποβάθμιση και να ανοίξει ο δρόμος της προοπτικής και της ανάπτυξης. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Οι θέσεις αυτές βρίσκουν ανταπόκριση στο λαό της Μαγνησίας, που πλαισιώνει ενεργά τη ΝΑΣ και θα κάνουμε πράξη την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση του νομού μας.

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ