Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΗΣΙΑ
Ο "πολιτισμός" των πολυκατοικιών

Κινδυνεύουν ο θερινός κινηματογράφος "Α - Β", το διπλανό νεοκλασικό κτίριο και το καταπράσινο οικόπεδο που τα φιλοξενεί. Το ΥΠΠΟ δε χαρακτηρίζει διατηρητέο το κτίριο γιατί βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή!

Με τη βούλα του υπουργείου Πολιτισμού θάβουν τον πολιτισμό στα Πατήσια. Ενας θερινός κινηματογράφος, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο και ένας σημαντικός για την υποβαθμισμένη περιοχή χώρος υψηλού πράσινου με πυκνή βλάστηση, κινδυνεύουν άμεσα να μετατραπούν σε τσιμέντο.

Ενα ακόμα συγκρότημα πολυώροφων πολυκατοικιών ετοιμάζεται να προστεθεί στη ζούγκλα των πολυκατοικιών των Πατησίων, εξαφανίζοντας ό,τι μέχρι χτες έκανε τους κατοίκους της περιοχής να ξεχνούν το γκρίζο.

Ο ιδιώτης θέλει να... αξιοποιήσει το οικόπεδό του και το υπουργείο Πολιτισμού (!) του άναψε το "πράσινο φως", αρνούμενο να χαρακτηρίσει ως διατηρητέο ένα από τα λίγα κτίρια που μένουν να θυμίζουν πώς ήταν κάποτε αυτή η γειτονιά της Αθήνας. Κι ας είναι δυνατό να αποτελέσει μαζί με τον κινηματογράφο και τον καταπράσινο περίγυρό τους το κύτταρο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ας είναι σημαντικό για τους κατοίκους και σήμερα ακόμα που είναι κλεισμένο πίσω από τοίχους, αφού αφήνει το μάτι να περιπλανηθεί λίγο μακρύτερα από το μπαλκόνι της απέναντι πολυκατοικίας, λόγω της χαμηλής του δόμησης.

"Τουλάχιστον μπορούσαμε ως τώρα να βλέπουμε τον ουρανό. Και μόνο γι' αυτό - πέρα απ' το πράσινο, το θερινό σινεμά και το κτίσμα που κινδυνεύουν - μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, αξίζει να διατηρηθεί".

Ψιλά γράμματα. Το Τμήμα Νεοτέρων Μνημείων της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, αποφάσισε - και ο υπουργός Ε. Βενιζέλος ενέκρινε - πως δεν υπάρχει λόγος διατήρησης του κτίσματος ιδιοκτησίας Δ. Ζέρβα στην οδό Θεοτοκοπούλου 34, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, γιατί "έχει υποστεί αλλοιώσεις στο εσωτερικό του και φθορές στις όψεις του, βρίσκεται δε σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας"! Ωραίο επιχείρημα. Να γκρεμιστεί ένα κτίριο - που θα μπορούσε ανακαινισμένο και "ζωντανό" να περιορίσει την υποβάθμιση της περιοχής - ακριβώς επειδή βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή.

Δεν μπορούμε δε, να καταλάβουμε πώς ενώ απαξιούν να ασχοληθούν με τη σημασία του κτίσματος για την περιοχή, οι αρμόδιοι του ΥΠΠΟ απαιτούν πριν από την κατεδάφιση να κατατεθεί πλήρης φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωσή του, τα δε αρχιτεκτονικά μέλη, που θα υποδείξει η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού, να παραδοθούν στο ΥΠΠΟ για το υπό ίδρυση Μουσείο Ιστορίας της Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής που με επιστολές και διαμαρτυρίες προσπαθούν να αποτρέψουν την τσιμεντοποίηση του οικοπέδου και των κτισμάτων που περιλαμβάνει έκταση 3 στρεμμάτων - περικλείεται από τις οδούς Δερεχάνη, Χάνσεν, Τσίλερ, και Θεοτοκοπούλου - ζητούν τη μετατροπή του οικοπέδου σε χώρου κοινωφελούς πράσινου με τη διατήρηση και αξιοποίηση του νεοκλασικού κτιρίου και την επαναλειτουργία παράλληλα του θερινού κινηματογράφου "Α - Β" ως δημοτικού.

Αλλωστε σε απόσταση αναπνοής από το συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί το 109ο Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο Αθήνας. Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα έχουν φέρει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος και έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού να πάρουν μέτρα για την προστασία του χώρου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε ότι η τύχη του χώρου επανεξετάζεται (;), ενώ από την πλευρά του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας είχε ζητήσει από τα δύο υπουργεία να εξετάσουν τη δυνατότητα κήρυξης του χώρου ως διατηρητέου...

Τελικά, θα επιτραπεί η καταστροφή του και μαζί η ολοκληρωτική υποβάθμιση της περιοχής;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ