Λαϊκή απαίτηση η άμεση λειτουργία του νοσοκομείου και η ένταξή του στο ΕΣΥ
Την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του θα διεκδικήσουν σήμερα οι κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο χώρο του νοσοκομείου. Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις στις 6 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες των Δήμων Μενεμένης,Νεάπολης,Κορδελιού,Πολίχνης,Σταυρούπολης,Αμπελοκήπων και Ευόσμου.Η σημερινή κινητοποίηση οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που συγκροτήθηκε από τους υποψήφιους δημάρχους των αντίστοιχων Δημοτικών Κινήσεων, Κ. Γεωργιάδη,Φ. Ζεμπιλά,Γ. Χαρχαντή,Ν. Κατσιάνου,Χ. Τσακίρη,Κ. Σαπρανίδη και Β. Τζήκα, καθώς και από μαζικούς φορείς της περιοχής.
Το αίτημα για άμεση λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" και ένταξή του στο ΕΣΥ, που αναδεικνύεται ως το κυρίαρχο αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής, φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση καθημερινά σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και δημότες των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για δοκιμαστική λειτουργία του και η προκήρυξη θέσεων προσωπικού, δεν μπορεί πλέον να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού που επί 15 χρόνια τώρα περιμένει ένα αίτημα ζωής να γίνει πραγματικότητα. Οσα και αν λέγονται, για να πειστεί ο κόσμος, πως το νοσοκομείο θα λειτουργήσει σε όφελος του λαού και των εργαζομένων, δυστυχώς καταρρέουν, την επόμενη στιγμή και ένα πεδίο ρουσφετολογικής αξιοποίησης έχει ανοίξει διάπλατα σε όφελος των κυβερνητικών υποψηφίων, ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη.
Ο κανονισμός λειτουργίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφέρει ξεκάθαρα πως είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας. Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την εμπορευματοποίηση της υγείας, την εργασιακή ομηρία και την τιμωρία της συνδικαλιστικής δράσης.
Οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν για να απολαμβάνουν των υπηρεσιών υγείας. Προβλέπεται, άλλωστε, καθαρά για τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων. Μάλιστα αναφέρεται ότι το 50% των χρημάτων που θα καταβάλλει ο ασθενείς θα πηγαίνει στο Ιδρυμα και το υπόλοιπο 50% για τις αμοιβές των εργαζομένων. Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι προβλέπεται η λειτουργία μονάδας πολυτελείας, όπου, όπως είναι φυσικό, δε θα διατίθεται για τη νοσηλεία των πληβείων αλλά των πλουσίων.
Οι προσλήψεις όλου του προσωπικού, πλην του ιατρικού, θα γίνονται έξω από το ΑΣΕΠ, αφού προβλέπεται ότι το ΑΣΕΠ απλά θα εγκρίνει τη νομιμότητα της προκήρυξης των θέσεων. Στην ουσία το προσωπικό θα επιλέγεται από το ΔΣ του Ιδρύματος. Οι συμβάσεις για όλο το προσωπικό θα είναι τρίχρονης διάρκειας, εκτός των στελεχών του νοσοκομείου που θα είναι πεντάχρονης, άλλο ένα σημείο που ανοίγει διάπλατα το δρόμο της εργασιακής, κοινωνικής και πολιτικής ομηρίας των εργαζομένων.
Τέλος, ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα σε βάρος του προσωπικού, που κατά το δοκούν θα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο, τον Γεν. Διευθυντή και τα μέλη του ΔΣ. Παράδειγμα, πειθαρχικό παράπτωμα μπορεί να θεωρηθεί η συνδικαλιστική δράση, αν κριθεί από κάποιους πως είναι "απασχόληση κατά τη διάρκεια της εργασίας με ξένα προς τις δραστηριότητες του νοσοκομείου έργα". Τα πρόστιμα είναι οικονομικά και μπορούν να επιβληθούν από όλους τους πειθαρχικούς προϊσταμένους. Ετσι π. χ. ο προϊστάμενος υπηρεσίας μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως το 1/6 των μηνιαίων αποδοχών του εργαζόμενου, ο γεν. διευθυντής έως το 1/3, ο πρόεδρος του ΔΣ έως το 1/2 και το ΔΣ έως το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών.
Α. Α.