Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το αίνιγμα της "Μόνα Λίζα"

Πριν απ' όλα μια ευχή: Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο, καλή επάνοδο, καλή προσγείωση και καλό κουράγιο. Και μια καλή ταινία αναζητούμε καθώς προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ψέματα του καλοκαιριού τέλειωσαν. Μόνον οι ζέστες συνεχίζονται και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μοιάζουν με τεράστιο βουνό. Μια ταινία... Ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα κι ας κάνουμε τις επιλογές μας:

Από την ΕΤ - 3 στις 21.00: "Το αίνιγμα του Κάσπαρ Χάουζερ" του Βέρνερ Χέρτζοκ, με πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Ες. Πρόκειται για μια αληθινή, συγκλονιστική ιστορία που αναστάτωσε τη Νυρεμβέργη στα 1828. Ενας ασυνήθιστος άνθρωπος βρίσκεται μια Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Νυρεμβέργης και κανείς δε γνωρίζει τίποτε γι' αυτόν. Ο Κάσπαρ Χάουζερ, είναι ένας νέος 18 χρόνων και για πρώτη φορά βγαίνει έξω. Δε γνωρίζει τίποτε. Δεν ξεχωρίζει ένα δέντρο, ένα ζώο, έναν άνθρωπο. Δε μιλάει, δε θυμάται, δεν επικοινωνεί. Εχει περάσει όλη του τη ζωή φυλακισμένος σ' ένα υπόγειο χωρίς να 'ρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπινο πλάσμα ή κάτι ζωντανό τέλος πάντων. Το αίνιγμα αυτής της ανθρώπινης ύπαρξης ντροπιάζει το κοινωνικό σύστημα μα τελικά μετουσιώνεται σε μια εξαιρετική, συγκινητική, πικρή, όμως, ταινία. Το 1974 είχε προβληθεί στις αίθουσες των κινηματογράφων με τον τίτλο: "Ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός εναντίον όλων".

Από την ΕΤ - 3 και πάλι, θα παρουσιαστεί στη 01.00 η "Μόνα Λίζα" του Νιλ Τζόρνταν. Ο γνωστός σκηνοθέτης που ξάφνιασε το κοινό με την ταινία του "Το παιχνίδι των λυγμών", σε μια προγενέστερη δημιουργία του γεμάτη χιούμορ, φρεσκάδα και εντυπωσιακή εξερεύνηση του νυχτερινού Λονδίνου. Ο Μπoμπ Χόσκινς, πάντα εκπληκτικός, στο ρόλο ενός απλοϊκού μικροκακοποιού που γίνεται σωματοφύλακας μιας μαύρης πόρνης πολυτελείας. Ο έρημος ανθρωπάκος την ερωτεύεται παράφορα και γίνεται χωρίς να το καταλάβει το πιόνι της. Εκείνη τον εκμεταλλεύεται και τον παρακινεί να βρει μια ανήλικη πόρνη που έχει χαθεί. Με τους Μπομπ Χόσκινς, Μάικλ Κέιν και Κάθι Τάισον.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org