Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Η "νευρικότητα" καλά κρατεί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow της Νέας Υόρκης έπεσε κι άλλο χθες το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας) και κατά τη διατύπωση αναλυτών απειλούσε να υποχωρήσει κάτω από το όριο των 8.000 μονάδων για πρώτη φορά εδώ κι επτά μήνες, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια "διόρθωσής" του.

Ο μέσος όρος του Dow Jones αν και άρχισε με άνοδο 40 μονάδων στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης της Δευτέρας, έχανε στη συνέχεια 36,40 μονάδες ευρισκόμενος στο επίπεδο των 8.015,38. Η τελευταία φορά που ο δείκτης έκλεισε κάτω από τις 8 χιλιάδες μονάδες ήταν η 30ή Ιανουαρίου φέτος.

Την περασμένη βδομάδα ο δείκτης είχε χάσει 5,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του από το 1989 μέσα σε μια βδομάδα.

Οι αμφιβολίες για την πολιτικο - οικονομική πορεία της Ρωσίας προκαλούσε "νευρικότητα" και στις χρηματαγορές διεθνώς. Στο Λονδίνο η αγορά ήταν κλειστή λόγω αργίας, αλλά στη Γερμανία ο δείκτης - κλειδί (DAX, Φρανκφούρτη) έχανε 1,8%, ενώ μικρότερες αλλά πάντως "ανησυχητικές" πτώσεις υπήρξαν στη Γαλλία, στην Ελβετία και την Ολλανδία.

Στην Ασία τα πράγματα ήταν αισθητά χειρότερα. Με μόνη εξαίρεση την Ιαπωνία, όπου σημειώθηκε άνοδος 1,38% του Nikkei ("διορθωτική" της κατάρρευσης της Παρασκευής σε επίπεδο που το Τόκιο είχε 12 χρόνια να δει) τα χρηματιστήρια είχαν πτώσεις. Σημαντικότερη αυτή του Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ, με 7,1% (που αποδόθηκε στην "απόσυρση" της κυβέρνησης από το παιχνίδι των αγορών), και στη Σιγκαπούρη, με 3,25% και πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο 10 χρόνων. Αλλού στην Ασία: η Ταϊβάν είχε πτώση 2,8%, η Αυστραλία 1,8%.

Οι φόβοι "αναθέρμανσης" της ασιατικής κρίσης και μεταφοράς της στη Δύση σημειώνονταν στα κύρια άρθρα πολλών ασιατικών εφημερίδων.

Ενας Ιάπωνας μικροεπενδυτής έλεγε με εμφανή την απόγνωσή του στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", πως υπακούοντας στις προτροπές της κυβέρνησης "αγοράζω, το χρηματιστήριο πέφτει. Ξαναγοράζω, ξαναπέφτει. Εχω χάσει πάρα πολλά"...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ