Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες πιέσεις προς Βελιγράδι ζητά ο Κολ

ΒΟΝΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

"Κρίσιμες" συνομιλίες για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είχε ο Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, με τους Προέδρους των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε εκπρόσωπός του, ο Κολ ζήτησε νέα αύξηση της πίεσης προς τη Γιουγκοσλαβία.

Ο Κολ έδωσε "ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της ενίσχυσης της πίεσης στα αντιμαχόμενα μέρη, αλλά ιδιαίτερα στη γιουγκοσλαβική ηγεσία, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και το ΝΑΤΟ", κατά εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας.

"Τόνισε", κατά την ίδια πηγή, πως όσο πλησιάζει ο χειμώνας, "όλα είναι πιθανά" και πως "πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο" για να αποτραπεί "ανθρωπιστική καταστροφή" στη νότια σερβική επαρχία.

Στο μεταξύ, στην Πρίστινα περισσότερες από 200 γυναίκες σερβικής εθνικότητας πραγματοποίησαν χτες διαδήλωση κατά της "αλβανικής τρομοκρατίας", μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη τοποθεσίας, όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, 22 Σέρβοι (κατ' άλλες πηγές, 100) εκτελέστηκαν από αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK).

Οι διαδηλώτριες έριξαν πέτρες κατά του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφόρησης στην Πρίστινα. Δήλωσαν πως με τη διαμαρτυρία τους θέλουν να εκφράσουν την "αγανάκτησή τους" για τα γεγονότα και την υποστήριξή τους προς τις οικογένειες των περίπου εκατό Σέρβων, που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τον UCK.

Οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Αμερικανικό Κέντρο Πληροφόρησης. Φωνάζοντας: "Αμερικανοί, προστάτες των τρομοκρατών", "Κυνηγήστε τους τρομοκράτες του Κοσσυφοπεδίου", εκτόξευσαν πέτρες κατά του κτιρίου του Αμερικανικού Κέντρου Πληροφόρησης. Σέρβοι αστυνομικοί παρέμειναν σε απόσταση από τις διαδηλώτριες.

Το αίτημα των Σέρβων γυναικών να συναντηθούν με Αμερικανούς αξιωματούχους δεν ικανοποιήθηκε.

Από πλευράς UCK, υπήρξε χτες ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε", με την οποία το επιτελείο του διέψευσε ότι μέλη του διέπραξαν τις ομαδικές εκτελέσεις και κατηγόρησε τη σερβική πλευρά ότι "ψεύδεται".

O UCK υποστηρίζει ότι οι δύο Αλβανοί, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης να ομολογούν ότι πήραν μέρος σε ομαδικές εκτελέσεις, "ουδέποτε ανήκαν στον UCK και είναι συνεργάτες" των αρχών του Βελιγραδίου.Στο μεταξύ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Ουόρνερ συναντιόταν στην Πρίστινα με τις σερβικές αρχές και τον "πρόεδρο" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Μιλώντας με τον νομάρχη Βέλικο Οντάλοβιτς, ο Ουόρνερ εξέφρασε την ανησυχία του "για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τραγωδία" που πλήττει το Κοσσυφοπέδιο - ωστόσο "δεν είμαστε εδώ ώστε να μπορέσουμε να πούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο", τόνισε.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής πίεσε ώστε οι προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ Βελιγραδίου - Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου από τον Αμερικανό απεσταλμένο Κρίστοφερ Χιλ να οδηγήσουν πριν από το χειμώνα σε μια "λύση" του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ