Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλα Κυριακής: Καλή όρεξη

Η ξεκούραση, σε συνδυασμό με τη θάλασσα και τον ήλιο, ανοίγουν την όρεξη. Γι' αυτό ας παρακολουθήσουμε την εκπομπή "Χρυσές συνταγές" που προβάλλει η ΕΤ-1, κάθε μέρα (από Δευτέρα έως Παρασκευή) στις 12 το μεσημέρι. Η γνωστή αυτή σειρά περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές απ' όλην την Ελλάδα και πρωτότυπες και άγνωστες σε μας γεύσεις. Γεύσεις απ' όλον τον κόσμο. Οι "Χρυσές συνταγές απευθύνονται" σ' εκείνους, που έχουν απαιτήσεις από ένα πιάτο, στους λεγόμενους "γκουρμέ", γαλλικός όρος που έχει επικρατήσει παντού. Συγχρόνως δίνουν την ευκαιρία στους αμύητους να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της μαγειρικής, διαδικασία τελετουργική, γεμάτη φαντασία και δημιουργικότητα. Ομως, όλα αυτά δε θα μας κουράσουν απλώς θα μας τα περάσουν με τρόπο ευχάριστο, κατανοητό και ψυχαγωγικό. Στην εκπομπή συμμετέχουν και μαγειρεύουν, αποκαλύπτοντας τα μυστικά τους γνωστοί επαϊοντες της γεύσης, ενώ δίνονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα κρασιά και τα φαγητά που συνοδεύει το καθένα.

Υπό προθεσμία

Ο Διονύσης Τσακνής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Από το 1992 ζει στην Αθήνα και εδώ και 16 χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή μικρών έμμετρων ιστοριών, που τις επενδύει μουσικά και τις αφηγείται ο ίδιος. Επίσης, γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφεί και είναι συγγραφέας ενός μυθιστορήματος που έχει για τίτλο "Υπό προθεσμία".

Από την εκπομπή Επέστρεφε της ΕΤ-1 στις 20.00 θα παρακολουθήσουμε την Τρίτη την "επιστροφή" του Διονύση Τσακνή στη γενέθλια γη. Θα ακούσουμε τις μνήμες του από τα παιδικά του χρόνια στην Καρδίτσα, θα κάνουμε συγκρίσεις του τώρα με το τότε, θα περιδιαβούμε τη σύγχρονη και την παλιά πόλη και τέλος θα δούμε δραματοποιημένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του: "Υπό προθεσμία". Με λίγα λόγια μέσα από τα μάτια του ίδιου του καλλιτέχνη θα περιπλανηθούμε στο ειδυλλιακό ορεινό τμήμα της περιοχής, καθώς και στη σημερινή Καρδίτσα και ίσως επιστρέψουμε στα δικά μας γοητευμένοι από το "ταξίδι".

Καθημερινές ιστορίες

Φίλοι μου αγαπημένοι... Ηταν 12 το μεσημέρι και ήταν Κυριακή η φωνή του "κομφερανσιέ" του Γιώργου Οικονομίδη ακουγόταν και ήταν για όσους τον άκουγαν ένα διάλειμμα χαράς σε εποχές μάλλον μελαγχολικές. Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι αυτή τη φωνή, που τόσο αγαπήσαμε, ξανακούστηκε δυστυχώς αργότερα, την εποχή της Χούντας. Και πόσο λυπηθήκαμε και εξοργιστήκαμε, και αγανακτήσαμε. Ετσι δεν είναι; Ομως ας παραβλέψουμε τα μαύρα εκείνα χρόνια κι ας εστιάσουμε την προσοχή μας στις καλές, στις γόνιμες στις καλλιτεχνικές ημέρες του Γιώργου Οικονομίδη, που ήταν μαθητής και συνεχιστής της σχολής των ταλαντούχων παρουσιαστών της σκηνής και του θεάτρου, της πίστας και του ραδιοφώνου. Τότε... Πριν από αυτόν ο Τραϊφόρος, ο Αρίας, ο Πύρπασος, ο Λάσκος. Μαθητές και αυτοί της σχολής του Αττίκ. Του δασκάλου, που έφερε το "είδος" στην Ελλάδα λίγο μετά το '30. Για την εποχή των "κομφερανσιέ" μιλούν οι τελευταίοι από τους μεγάλους: Μίμης Τραϊφόρος και Χρίστος Πύρπασος. Η ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου για το σύζυγό της Ορέστη Λάσκο, η Μαρία Αριστοπούλου για τον πατέρα της Αρία, η Μαριλένα Οικονομίδη για τον πατέρα της Γιώργο Οικονομίδη, η σύζυγος του Ικαρου και η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη για τον πατέρα της Λάμπρο Ζούνη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org