Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λέχαρ: και "Απόλυτη Μουσική"

Καλή είναι η τηλεόραση, όταν έχει φυσικά, καλό, ενημερωτικό, ποιοτικό, ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Ναι, καλή είναι και, σχεδόν, απαραίτητη μάς έχει γίνει. Ομως να που, την παράσταση "κλέβει" σήμερα το ραδιόφωνο. Και δεν είναι η πρώτη φορά, αντίθετα θα λέγαμε. Απόψε στις 21.00 το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από την ομώνυμη εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κυριάκος Λουκάκος,θα μεταδώσει το πιο φιλόδοξο έργο, το αγαπημένο παιδί, όπως το αποκαλούσε ο ίδιος ο συνθέτης Φραντς Λέχαρ (1870 - 1948), το τελευταίο του δημιούργημα, την όπερα "Τζουντίτα".Η Οπερα αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κρατική Οπερα της Βιέννης το 1934, με δυο έξοχους πρωταγωνιστές, τον τενόρο Ρίχαρντ Τάουμπερ και την υψίφωνο Γιαρμίλα Νοβόντα υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Λέχαρ. Οχτώ χρόνια αργότερα, στα 1942, ο Λέχαρ επανήλθε στην "Τζουντίτα" για μια ραδιοφωνική μετάδοση του έργου από το Ραϊχσζέντερ της Βιέννης. Ο Κυριάκος Λουκάκος, εξασφάλισε για εκείνους που αγαπούν το λυρικό τραγούδι, το σπανιότατο αυτό ντοκουμέντο, σε μια τυπική διανομή της τραγικής εποχής της "αρίας φυλής", όπου τους αυτοεξόριστους καλλιτέχνες της πρώτης παράστασης αντικαθιστούν ο Βιεννέζος τενόρος Καρλ Φρίντριχ και η Τσέχα υψίφωνος Γιαρμίλα Ξίροβα - Ντάμπερνιχ.

Επίσης, στην εκπομπή ακούγονται τα δυο μοναδικά σωζόμενα αποσπάσματα από την παγκόσμια ραδιοφωνική αναμετάδοση της πρεμιέρας του 1934. Ακόμη, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μελωδική αναδρομή όλης της καλλιτεχνικής διαδρομής του Λέχαρ μέσα από σπάνιες ηχογραφήσεις των δεκαετιών "20" έως "40". Η εκπομπή θα κλείσει με την τελευταία κοινή εμφάνιση του Λέχαρ με τον αγαπημένο του τενόρο Ρίχαρντ Τάουμπερ για τα μικρόφωνα του σταθμού Μπερομίνστερ της Ζυρίχης, στα 1946.

Ο ουγγρικής καταγωγής Αυστριακός συνθέτης και αρχιμουσικός, ένας από τους τρεις μεγάλους της οπερέτας μαζί με τον Οφεμπαχ και τον Γιόχαν Στράους, ήταν γιος αρχιμουσικού και σπούδασε στο Ωδείο της Πράγας. Από νέος αφιερώθηκε στην οπερέτα και συνέθεσε συνολικά 38 έργα, με την επιτυχία όμως συναντήθηκε μονάχα με την 8η οπερέτα του, τη γνωστή σε όλους μας,"Εύθυμη Χήρα" που παρουσιάστηκε στη Βιέννη στα 1905. Και, ξαφνικά στα 1934, ο Λέχαρ εμφανίζεται και παρουσιάζει την "Τζουντίτα", που είναι όπερα και όχι οπερέτα, χωρισμένη σε πέντε πράξεις. Αυτήν την παράσταση αναμετάδωσαν 120 ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλον τον κόσμο και όπως είναι φυσικό είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Ο Λέχαρ, όπως άλλοτε είχε κάνει με την "Εύθυμη Χήρα", που της είχε εμφυσήσει νέα πνοή, έτσι και με την όπερα αυτή έδωσε νέα φόρμα και νότεςσφραγίζοντας έτσι την καλλιτεχνική του διαδρομή με μια πραγματική αποθέωση. Με απίστευτη τέχνη κράτησε την ισορροπία ανάμεσα στο βιεννέζικο βαλς και σε σλάβικους ήχους, σε νέους ρυθμούς, άλλοτε ρομαντικούς και λυρικούς και άλλοτε επικούς. Τα περισσότερα έργα του Λέχαρ έχουν παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή με ερμηνεύτρια την Ανθή Ζαχαράτου. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής: "Ο κόμης του Λουξεμβούργου", "Τσιγγάνικος έρως", "Η ιδανική σύζυγος", "Επιτέλους μόνος", "Φρασκίτα", "Παγκανίνι", "Τσάρεβιτς", και η "Χώρα του Μειδιάματος". Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συνθέτη που πέρασε στα Ηλύσια Πεδία της "Απόλυτης Μουσικής" στις 24 Οκτώβρη του 1948. Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του με τη σημερινή μετάδοση του πιο αγαπημένου του έργου, έργο που κι εμείς θα αγαπήσουμε σίγουρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σονάτες και Αριες»(8/5/2014)
Το τραγούδι της Γης(18/7/2008)
Μουσική Σαντορίνη(19/8/1999)
ΛΕΖΑΝΤΑ(30/8/1998)
Η Βιέννη του Σούμπερτ(9/5/1997)
Εύθυμη χήρα(11/2/1995)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org