Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ
Αυθαίρετη παραβίαση της σύμβασης

Οι υπεύθυνοι της - υπό δημόσιο έλεγχο - εταιρίας καταπατούν τη συλλογική σύμβαση των οικοδόμων, παρά τις συστάσεις αρμόδιων υπηρεσιών

Με προκλητικό τρόπο, οι υπεύθυνοι της - υπό δημόσιο έλεγχο - εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ καταπατούν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οικοδόμων,που απασχολούνται σε αρχαιολογικές ανασκαφές, στα πλαίσια της διάνοιξης της Εγνατίας Οδού, γράφοντας "στα παλαιότερα των υποδημάτων τους" ακόμα και σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας. Τη στάση των υπεύθυνων της εταιρίας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,με επιστολή της προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Εργασίας και ΠΕΧΩΔΕ και ζητά την παρέμβασή τους.

Στην επιστολή η Ομοσπονδία σημειώνει πως οι εταιρίες, που έχουν αναλάβει τη διάνοιξη της οδού, ανέλαβαν απολογιστικά από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Οι εταιρίες - συνεχίζει - προσέλαβαν οικοδόμους για τις συγκεκριμένες ανασκαφές, όπως γίνεται σε όλες τις αρχαιολογικές ανασκαφές, και τους πλήρωναν με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οικοδόμων.

Επισημαίνει ακόμα, ότι ξαφνικά η διεύθυνση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ αρνήθηκε να καταβάλει στις εταιρίες τα ημερομίσθια με βάση τη σύμβαση των οικοδόμων και την ασφάλισή τους και οι τελευταίες προχώρησαν σε εφαρμογή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως τους υποδείχτηκε.

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως σε διμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Κοζάνης, που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Οικοδόμων Κοζάνης, ο επόπτης Εργασίας συνέστησε στην εταιρία να εφαρμόσει τη σύμβαση των οικοδόμων. Επίσης, σε ερώτηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ προς το Τμήμα Εργασίας και Αμοιβής του υπουργείου Εργασίας, το τελευταίο απάντησε πως πρέπει να εφαρμοστεί η σύμβαση των οικοδόμων, ενώ ανάλογο έγγραφο έστειλε και το ΙΚΑ στο υποκατάστημά του στην Κοζάνη.

"Παρ' όλα αυτά - υπογραμμίζει η Ομοσπονδία - η αρμόδια υπηρεσία της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, που εκπροσωπούνταν από την υπεύθυνη αρχαιολογικών ανασκαφών, κ. Βαλιάντζα,σε συνάντηση που είχε με Ομοσπονδία, Σωματείο και εκπροσώπους των εργαζομένων, αρνήθηκε και πάλι, θεωρώντας τα έγγραφα του υπουργείου και τη γνώμη της Επιθεώρησης Εργασίας προσωπικές γνώμες κάποιων υπαλλήλων"!

Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών για "την εφαρμογή της σύμβασης των οικοδόμων και τον περιορισμό της ασυδοσίας και του ετσιθελισμού της κ. Βαλιάντζα". Προειδοποιεί ότι "σε περίπτωση άρνησης της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ να εφαρμόσει τη σύμβαση των οικοδόμων θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τη δικαίωσή μας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ