Αφού επί δύο ώρες ο δείκτης έχανε 7,9%, οι "θεσμικοί επενδυτές" έκαναν αντεπίθεση και μάζεψαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές μεγάλα πακέτα από τα "καλά χαρτιά"
Στα όρια της υστερίας έφτασε χτες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου στη συνέχεια όμως σημειώθηκαν απροσδόκητες εξελίξεις, τις οποίες ορισμένοι τις χαρακτηρίζουν και ως "σφαγή". Για δύο ολόκληρες ώρες ο δείκτης κινούνταν στα όρια της επιτρεπόμενης πτώσης του 8% (για την ακρίβεια 7,98%), με τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών να είναι κλειδωμένες σ' αυτά τα επίπεδα και να υπάρχουν ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις αρκετών εκατομμυρίων μετοχών. Οι συναλλαγές που γίνονταν ήταν σποραδικές και αφορούσαν ελάχιστες μετοχές και ο συνολικός όγκος των μετοχών που άλλαξαν χέρι κινούνταν αρχικά σε χαμηλά επίπεδα.
Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι η κατάσταση φάνηκε να διαφοροποιείται, εξαιτίας, όπως λένε εμπλεκόμενοι με το Χρηματιστήριο παράγοντες, της καλύτερης εικόνας που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν τα ξένα χρηματιστήρια. Εκείνη τη στιγμή οι περισσότερες εταιρίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων και άλλες εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων κυρίως της Ελλάδας, άρχισαν να απορροφούν με ραγδαίους ρυθμούς την προσφορά που υπήρχε σε μετοχές, με αποτέλεσμα δεκάδες μετοχές να ξεφύγουν από το όριο του -8% και να κλείσουν με μικρότερες ζημιές. Ενδεικτικό της καταστάσης που διαμορφώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια μετοχές και μεγάλα "πακέτα" "καλών χαρτιών" αγοράστηκαν στις χαμηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί από τους... "θεσμικούς επενδυτές" της Σοφοκλέους, οι οποίοι αποκόμισαν, σε βάρος βεβαίως των ανυποψίαστων "μικρών επενδυτών" που έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους, κέρδη αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών. Τελικά ο τζίρος που μέχρι τις 13.00 κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα, εκτινάχτηκε στα 76 δισ. δρχ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες της τάξης του 4,89%, ενώ υπήρξαν και 36 μετοχές που βελτίωσαν τελικά την τιμή τους σε σχέση με την προχτεσινή συνεδρίαση. Κατά τ' άλλα, 213 μετοχές έκλεισαν έτσι κι αλλιώς με απώλειες, ενώ για 147 μετοχικούς τίτλους υπήρχαν στο τέλος εντολές για πωλήσεις οι οποίες δεν εκτελέστηκαν. Εκτός βέβαια κάθε συζήτησης η πορεία των μετοχών της Εμπορικής και της Ιονικής που και πάλι βρέθηκαν στο -8% με ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις περίπου 520 χιλιάδων μετοχών και για τις δύο τράπεζες. Σημειώνεται ότι μόνο από τη συνεδρίαση της Τρίτης και μετά οι μετοχές των δύο τραπεζών έχουν χάσει από 32%, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά πού θα σταματήσει η κατρακύλα που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος και οι συναλλαγές της με τους Λατσοκωστοπουλαίους.
Εκτιμήσεις για την από εδώ και πέρα πορεία του Χρηματιστηρίου είναι βέβαιο πως θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να διατυπώσει κανείς. Το βέβαιο ότι παρά τα λεγόμενα από τους κυβερνώντες, που προσπαθούν να σπρώξουν στον τζόγο της οδού Σοφοκλέους διάφορους ανυποψίαστους, οι τελευταίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως να μην ξεχνούν το αξίωμα ότι στο Χρηματιστήριο όσοι κερδίζουν και όσοι χάνουν είναι πάντα οι ίδιοι!
Σε ό,τι αφορά την αγορά των κρατικών τίτλων οι αρμόδιοι σημειώνουν ότι χτες δεν υπήρξαν ουσιαστικές πιέσεις μετά την εξαγορά εκμέρους της Τραπεζας Ελλάδας τίτλων αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων και τη διαδικασία μετατροπής συναλλάγματος σε δραχμές ύψους 800 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.