Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βρετανικό ντους... στην ελληνική κυβέρνηση

Η Ελισάβετ και ο "σοσιαλιστής" Μπλερ αρνούνται την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Μια ακόμη ψυχρολουσία εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης δέχτηκε η χώρα μας, αλλά και η "ομοαίματη" της βρετανικής ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στο αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.Ο Αγγλος υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, είχε ήδη κλονίσει τις ουτοπίες της "σοσιαλιστικής" ελληνικής κυβέρνησης, ότι "οι Εργατικοί αν γίνουν κυβέρνηση θα επιστρέψουν τα Μάρμαρα", σε απαντητική επιστολή του προς τον Ελληνα ομόλογό του, Ε. Βενιζέλο, επανέλαβε κυνικότατα: "Η θέση της Αυτού Μεγαλειότητος της Βρετανίας είναι ότι τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο".

Στην επιστολή του χαρακτηρίζει, μάλιστα, "υπερβολικές" τις παρατηρήσεις του συγγραφέα Σεν Κλερ, που με το βιβλίο του αποκάλυψε τις βλάβες που υπέστησαν τα Μάρμαρα με τον τρόπο "συντήρησής" τους στο Βρετανικό Μουσείο και, βέβαια, αρνείται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για συγκρότηση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο του ICOM ή της Ουνέσκο, για να ελέγξει τις φθορές που προκάλεσαν στα Μάρμαρα οι Βρετανοί συντηρητές.

Οπως ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η βρετανική πλευρά κάνει λόγο για "συγκρότηση διεθνούς συμποσίου, για να εξετάσει την κατάσταση των Μαρμάρων, όπου κι αν βρίσκονται", ενώ αποδέχεται το να γίνουν δεκτοί από το Βρετανικό Μουσείο Ελληνες εμπειρογνώμονες, απλώς για αυτοψία. Κι ενώ η "σοσιαλίζουσα" κυβέρνηση του κ. Μπλερ συνεχίζει το "χορό" των αποικιοκρατικού χαρακτήρα θέσεών της, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα "συμπράξουμε σε κάθε διοργάνωση, που προωθεί την ελληνοβρετανική συνεργασία", λέγοντας βέβαια, για την τιμή των όπλων... ότι "η σχέση αυτή ποτέ δε θα είναι πλήρης και τέλεια αν δε λυθεί το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα".

Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης

Οσον αφορά στο θέμα, που προέκυψε με την απόφαση της διοίκησης της HELEXPO - ΔΕΘ να καταργήσει το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ για τη δημιουργία νέου Φεστιβάλ Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο "να βρίσκεται στην καρδιά κι όχι στο περιθώριο της πραγματικότητας του ελληνικού τραγουδιού".

Σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό απαιτείται η συμμετοχή φορέων και ανθρώπων, που μπορούν να διαφυλάξουν το εύρος και την ποιότητα της διοργάνωσης, είπε ότι η ανταπόκριση από τους φορείς των δημιουργών του τραγουδιού (ΕΜΣΕ, ΠΜΣ, ΕΔΕΤ, ΕΤΕ) "υπήρξε θερμή και άμεση". Σε επιστολή του προς τους παραπάνω φορείς, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, την ΤΕΔΚΝΘ, το Δήμο Θεσσαλονίκης κ.ά., προτείνεται το "Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης ν' αποκτήσει μια ριζικά διαφορετική φυσιογνωμία" και να περιλαμβάνει κάθε χρόνο τέσσερα διαφορετικά τμήματα: αναδρομή σε δημιουργό, συμπόσιο για την κατάσταση του ελληνικού τραγουδιού, διεθνές τμήμα που θα τοποθετεί το ελληνικό τραγούδι στα περιφερειακά και διεθνή συμφραζόμενά του, διαγωνιστικό τμήμα για νέους συνθέτες και στιχουργούς.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν αναβαθμίζεται το υπάρχον Φεστιβάλ, είπε ότι "η ΔΕΘ δε θέλει ν' αναλάβει κάτι τέτοιο" και ότι "δε θα δημιουργηθεί νέος οργανισμός, αλλά ένα ευέλικτο σχήμα με επικεφαλής καλλιτεχνικό διευθυντή". Αυτή η "διαφορετική φυσιογνωμία" κατά τον υπουργό "θα εξασφαλίσει και το χορηγικό ενδιαφέρον".

  • Αναφερόμενος στο Μουσείο Ακρόπολης, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι στις 15 Σεπτέμβρη αναμένεται να ολοκληρωθούν τα σχέδια των Ιταλών αρχιτεκτόνων, συμπληρώνοντας: "Παρακολουθούμε τις ανασκαφές, ενώ η διάρθρωση του οργανισμού προχωρά καλά. Εχουμε εξαγγείλει ότι μέσα στο '99 θα γίνει η θεμελίωση του έργου".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλώς «ρύθμιση» διακρατικής «διαφοράς»; (2013-10-04 00:00:00.0)
«Φιλική λύση...» (2003-08-19 00:00:00.0)
Εστω και δανεικά... (2001-08-21 00:00:00.0)
Θολώνει το τοπίο ο Μπλερ (1999-12-15 00:00:00.0)
Το πρώτο ηχηρό ράπισμα... (1997-05-06 00:00:00.0)
Το πρώτο ηχηρό ράπισμα... (1997-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ