Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Θολώνει το τοπίο ο Μπλερ

Σε διπλωματικό πόλεμο που «παίζεται» μέσα από τις στήλες των εφημερίδων έχει εξελιχθεί η υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Το πρωθυπουργικό γραφείο της κυβέρνησης Τόνι Μπλερ διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», σύμφωνα με το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «τα Μάρμαρα δε θα επιστραφούν».

Από την άλλη, ο συντάκτης του άρθρου Ντ. Χένκε, επιμένει ότι οι πληροφορίες του είναι σωστές και σημειώνει ότι «ο Μπλερ δε θέλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για να μη δημιουργήσει τριβές με ένα ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στην αλληλουχία των δηλώσεων ενεπλάκη και υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι «αν ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί να παίξει το ρόλο ενός διεθνούς ηγέτη, τότε μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με τα Μάρμαρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξει αυτή τη διάστασή του». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει περαιτέρω τη στάση του Τόνι Μπλερ στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Θυμίζουμε ότι μετά τις αποδιδόμενες στον Μπλερ δηλώσεις, κύκλοι του ΥΠΠΟ έλεγαν ότι «η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται μέσω εφημερίδων». Αυτό που ζητάει η ελληνική πλευρά είναι να συζητηθεί το θέμα ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς, καθώς στόχος είναι τα Μάρμαρα να επιστραφούν το 2004.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αμερικάνου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Ντ. Ραντεστάιν, ο οποίος έστειλε επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο στο Βρετανικό Μουσείο, «ύστερα από έρευνες το Μουσείο δεν έχει νόμιμους τίτλους κυριότητας. Τίποτα δεν αποδεικνύει ότι η οθωμανική κυβέρνηση έδωσε στο λόρδο Ελγιν νόμιμο τίτλο για τα Μάρμαρα ο οποίος να μεταφέρθηκε στη βρετανική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ