Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Bιβλία του Δεκέμβρη

«Μήνας» του βιβλίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Δεκέμβρης, καθώς οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι, ελπίζοντας σε μια καλύτερη «τύχη» στη διάρκεια των γιορτών, παρουσιάζουν τις νέες εκδόσεις τους. Η χτεσινή μέρα έφερε στο «φως» τα παρακάτω βιβλία:

  • Στην εξαίρετη σειρά κλασικών λογοτεχνικών έργων, «Orbis Literae», που από χρόνια εκδίδει ο « Γκούτεμπεργκ» αρουσιάστηκε χθες από τον διευθυντή της Θανάση Χριστοδούλου ένα δίτομο μυθιστόρημα, που γράφτηκε πριν πεντέμισι περίπου αιώνες και το οποίο θεωρείται η πρώτη και σπουδαιότερη καταγραφή του έπους των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης. Πρόκειται για το έργο του σερ Τόμας Μάλορυ «Ο θάνατος του Αρθούρου», το οποίο μετέφρασε ο Αλέξανδρος Κοσματόπουλος. Το θρυλικό έργο του Μάλορυ, που εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τυπώθηκε μετά το θάνατό του, το 1485, από τον πρωτοπόρο της βρετανικής τυπογραφίας Γουίλιαμ Κάξτον. Ο Μάλορυ, ζώντας για χρόνια στη φυλακή, μετά την πολυετή συμμετοχή του στο λεγόμενο «Πόλεμο των Ρόδων», εντρύφησε στα ποικίλα και διάσπαρτα κείμενα, στις γραπτές ή προφορικές (έμμετρες και πεζές) «πηγές» και λαϊκές εκδοχές, προκειμένου να συνθέσει λογοτεχνικά το θρύλο του βασιλιά Αρθούρου, που ένωσε τα μικρά αντίπαλα βασίλεια της Βρετανίας, με τη βοήθεια Ιπποτών, του μάγου Μέρλιν, της Κυράς της Λίμνης, του ξίφους Εξκάλιμπερ, του «Αγιου Δισκοπότηρου».

  • Από τον « Εξάντα» και με ομιλητές τους Γιώργη Γιατρομανωλάκη και Δημήτρη Δασκαλόπουλο, παρουσιάστηκε χτες ένα ακόμη βιβλίο του πολυβραβευμένου Αμερικανού ελληνιστή, συγγραφέα, μελετητή και μεταφραστή του Σεφέρη, Εντμουντ Κίλι, μεταφρασμένο από την Χρύσα Τσαλικίδου. Σ' αυτό το βιβλίο του, βιβλίο που αφορά και πάλι στην Ελλάδα, με τίτλο « Αναπλάθοντας τον παράδεισο» ο Ε. Κίλι συνθέτει προσωπικές του αναμνήσεις από τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιώργο Κατσίμπαλη και άλλους Ελληνες ποιητές της γενιάς του '30. Αναμνήσεις από την εποχή που τη «σκιά» της μεταξικής δικτατορίας και του επικείμενου Β` Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ελληνες ποιητές υποδέχονταν στην Ελλάδα δύο μεγάλους ξένους ομότεχνούς τους, τους Χένρι Μίλερ και Λόρενς Ντάριελ. Εκείνη η λογοτεχνική παρέα, περνώντας τα βράδια σε αθηναϊκές ταβέρνες, ταξιδεύοντας στην Πελοπόννησο, κολυμπώντας στις θάλασσες των νησιών μας, αναζητούσε το νόημα ελευθερίας, της ελληνικής ζωής και τέχνης. Ο Ε. Κίλι στο βιβλίο του συνδέοντας τις αναμνήσεις του με κριτικές λογοτεχνικές και ερμηνευτικές παρατηρήσεις του, συνθέτει τη δική του άποψη για την πολιτιστική μας ιστορία.
  • Από τον « Κέδρο» παρουσιάστηκαν χθες τέσσερις ποιητικές συλλογές. Τίτλοι τους: « Πρόκες στα σύννεφα» του βραβευμένου Γιάννη Κοντού. Πρόκειται για μια συλλογή, της οποίας τα μελαγχολικής διάθεσης αισθαντικά ποιήματα ανθολόγησε ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο οποίος και τα «μεθερμήνευσε» εικαστικά, με πικρότατους επικαιρικούς υπαινιγμούς. « Περί της δεσποτείας των πόλεων και των ονειρικών» τιτλοφορείται η δωδέκατη συλλογή της αξιόλογης ποιήτριας από τη Θεσσαλονίκη Ρούλας Αλαβέρα. Η τρίτη συλλογή του Νίκου Δαβέτα έχει τίτλο «15 Οκτωβρίου 1960», ενώ η συλλογή της Παυλίνας Παμπούδη τιτλοφορείται «Το μαύρο άλμπουμ». Ενα ακόμα βιβλίο παρουσίασε χθες το βράδυ ο «Κέδρος». Πρόκειται για το βιβλίο του Γιώργου Βέη «ΑΣΙΑ ΑΣΙΑ, Σινικές και άλλες μαρτυρίες», για το οποίο μίλησαν οι Δημήτρης Καλοκύρης και ο δημοσιογράφος και ποιητής Βασίλης Καλαμαράς.
  • «Η Αθήνα του χιούμορ», σα να λέμε «Το άλμπουμ της άλλης Αθήνας». Μιας Αθήνας με τα καλά και τα κακά της, με τα λογικά και τα παράλογά της, με τα επιτρεπτά και τα ανεπίτρεπτά της, που μπορεί να τα δεις παντού. Αυτό το «παντού» από τη χιουμοριστική του πλευρά αποτυπώνει το άλμπουμ που «συνέθεσε» ο Νίκος Γεωργάκης με φωτογραφίες χιουμοριστικών πινακίδων και διαφημιστικών σημάνσεων μαγαζιών, γραφές και γκράφιτι σε τοίχους, και κωμικά παράξενες επωνυμίες μουσικών και άλλων συγκροτημάτων. (Εκδόσεις «Synthesis»).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γιάννης Ρίτσος - Πρώιμα ποιήματα και πεζά»(2019-01-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-07-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-01-21 00:00:00.0)
Παρουσιάσεις - εκδηλώσεις(2002-02-12 00:00:00.0)
Κυκλοφορίες - παρουσιάσεις(1999-03-03 00:00:00.0)
Προτείνουμε και διαλέξτε βιβλία γνώσης(1997-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ